ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Γιορτή… μέλισσας από τη Greenpeace

Θεσσαλονίκη: Γιορτή… μέλισσας από τη Greenpeace

Αν βρέθηκες την περασμένη Παρασκευή κοντά στο πάρκο ανθοκομικής στη Θεσσαλονίκη δεν γινόταν να μην παρατηρήσεις κάτι το διαφορετικό.

Μια ξεχωριστή μελισσογιορτή στήθηκε στο πάρκο από τους εθελοντές της Greenpeace. Στόχος τους να ενημερώσουν τον κόσμο για το πόσο σημαντική είναι η μέλισσα για τον άνθρωπο και τα οικοσυστήματα, αλλά και για τους κινδύνους που αυτή αντιμετωπίζει εξαιτίας της χρήσης επικίνδυνων φυτοφαρμάκων.

Και τι θα μπορούσε να κάνει μια ανοιξιάτικη ηλιόλουστη μέρα ακόμη ομορφότερη? Μα φυσικά ένα πικ νικ. Ενα μελισσο-πικ νικ για την ακρίβεια! Κέικ μελιού, μελισσοκουλουράκια και φέτα με μέλι και σουσάμι ήταν λίγα μόνο από τα υπέροχα εδέσματα που συνόδευσαν το πικ νικ μας! Ακολούθησαν πολλά παιχνίδια και διασκεδαστικό... μελισσο-σχολείο για μικρούς και μεγάλους.

Ήταν μια υπέροχη μελισσογιορτή! Οργανώνοντας μία ανοιξιάτικη γιορτή για αυτά τα τόσο ωφέλιμα ζώα, θέλουμε να διαδοθεί το μήνυμα της άμεσης ανάγκης να τα προστατεύσουμε. Γιατί κινδυνεύουν. Αλλά τι θα γίνει αν οι μέλισσες εξαφανιστούν;

Αν εξαφανιστούν οι μέλισσες δεν θα στερηθούμε μόνο το μέλι και όλα τα νόστιμα εδέσματα που γευτήκαμε στη γιορτή μας. Θα στερηθούμε τουλάχιστον το 1/3 της τροφής μας που δεν μπορεί να παραχθεί χωρίς τις ακούραστες μέλισσες. Καρπούζια, κολοκύθια, πεπόνια και πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά εξαρτώνται από την επικονίαση που κάνουν οι μέλισσες και άλλα έντομα. Πάνω από το 35% της παγκόσμιας παραγωγής τροφής εξαρτάται από τα έντομα-επικονιαστές. Από τα 100 είδη καλλιεργειών, τα οποία παράγουν το 90% της παγκόσμιας τροφής, 71 επικονιάζονται από τις μέλισσες. Χωρίς αυτές, εκατομμύρια άνθρωποι και ζώα θα υπέφεραν από στέρηση τροφής.

Μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τις μέλισσες προέρχεται από τα χημικά φυτοφάρμακα υψηλής τοξικότητας που χρησιμοποιούνται στις βιομηχανικές καλλιέργειες. Αυτά τα πολύ επικίνδυνα φυτοφάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των νεονικοτινοειδών, έχουν την ιδιότητα να «κυκλοφορούν» σε όλα τα μέρη του φυτού. Οι μέλισσες τα προσλαμβάνουν από τη γύρη και το νέκταρ, κάτι που βλάπτει το νευρικό τους σύστημα και πολύ συχνά τις οδηγεί στο θάνατο.

Thestival

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Βιβλίο συλλυπητηρίων στο Προξενείο της Σερβίας