ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Μη νόμιμη η απόφαση για την ανέγερση Ιππικής Ακαδημίας στο Κορωπί

ΣτΕ: Μη νόμιμη η απόφαση για την ανέγερση Ιππικής Ακαδημίας στο Κορωπί

Μη νόμιμο έκρινε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προέβλεπε «την έγκριση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου στην εκτός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου περιοχής Κρέρεζι του Δήμου Κρωπίας (Κορωπί) Αττικής για τον καθορισμό χώρου για την ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων Ιππικής Ακαδημίας και τον καθορισμό όρων και περιορισμών δόμησης» το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν τέσσερα σημεία του επίμαχου σχεδίου διατάγματος μη συμβατά με την πολεοδομική νομοθεσία:

  1. Το διάταγμα θα έπρεπε πριν κατατεθεί στο ΣτΕ να είχε υποβληθεί στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Όπως κρίνουν «δεν αποτελεί κτίριο ή συγκρότημα κτιρίων μικρής κλίμακας που προορίζεται να καλύψει τοπικές ανάγκες, αλλά σχέδιο μεγάλης κλίμακας για το οποίο μάλιστα θα απαιτηθούν επιπλέον κυκλοφοριακές συνδέσεις, βιολογικός καθαρισμός», αλλά ούτε η χρήση του συγκροτήματος της «Ιππικής Ακαδημίας» δεν είχε προβλεφθεί σε σχέδιο ευρύτερου χωροταξικού ή πολεοδομικού σχεδιασμού. Κατά συνέπεια έπρεπε το σχέδιο διατάγματος να υποβληθεί προηγούμενα σε ΣΜΠΕ, πριν κατατεθεί στο ΣτΕ.
  2. Το σχέδιο ΠΔ ήταν μη συμβατό με την πολεοδομική νομοθεσία
  3. Δεν υπήρχε προηγούμενη σχετική απόφαση της ΕΠΟ για τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Ιππικής Ακαδημίας.
  4. Η ανέγερση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Ιππικής Ακαδημίας, εφόσον δεν προβλέπονται σε «σχέδιο χρήσεων γης ή πολεοδομικού ή χωροταξικού χαρακτήρα, δεν μπορεί να επιτραπούν σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 3046/304/1989 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, με την οποία εγκρίθηκε ο Κτιριοδομικός Κανονισμός».

Διαβάστε επίσης:

Ρόδος: Νεκρή βρέθηκε 35χρονη τουρίστρια σε πισίνα ξενοδοχείου

Μαθητές νηπιαγωγείου «καθάρισαν» την Κρήτη