ΕΛΛΑΔΑ

Ακριβή μου... παραλία! Πόσο κοστίζει μια βουτιά στην παραλία;

Ακριβή μου... παραλία! Πόσο κοστίζει μια βουτιά στην παραλία;

Ο καιρός έχει αρχίσει να ζεσταίνει επικίνδυνα και οι ανάσες δροσιάς κρίνονται απαραίτητες.

Δόξα τον θεό, ως λαός είμαστε τυχερός, καθώς μένουμε στη χώρα με τις ατέλειωτες παραλίες και τα αμέτρητα νησιά, συνεπώς και αμέτρητες επιλογές για βουτιές. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές υπολογίζουμε χωρίς την... αισχροκέρδεια, τόσα στα ελληνικά νησιά, όσο και στις πιο κοντινές παραλίες.

Ο υδράργυρος έχει ανέβει επικίνδυνα και η ατμόσφαιρα στα αστικά κέντρα είναι σχεδόν ανυπόφορη, μετατρέποντας και την απλή βόλτα στο κέντρο σε βασανιστήριο! Καθημερινά χιλιάδες συμπολίτες μας αναζητούν μία όαση δροσιάς στις πιο κοντινές παραλίες. Στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής υπάρχουν πολλές ελεύθερες παραλίες, παράλληλα όμως λειτουργούν και οι οργανωμένες που προσφέρουν αρκετές επιλογές και ανέσεις για τους λουόμενους, πάντα όμως με αντίτιμο!

DSC 0645 1

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, οι παραλίες του Αλίμου και της Γλυφάδας αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες Αθηναίους, καθώς οι διακοπές σε ένα νησί του Αιγαίου αποτελούν απλά ένα όνειρο. Σχεδόν κάθε μέρα τα τραμ που φτάνουν στην παραλιακή είναι ασφυκτικά γεμάτα από ανθρώπους όλων των ηλικιών (συνταξιούχοι, οικογένειες αλλά και νέα παιδιά) που ψάχνουν μια στιγμή χαλάρωσης στην θάλασσα. Όμως αν δεν είσαι αρκετά προετοιμασμένος και δεν έχεις μαζί σου ομπρέλα και ένα μπουκαλάκι νερό για να απολαύσεις το μπάνιο σε μια ελεύθερη παραλία, θα πρέπει να βάλεις το χέρι στη τσέπη και να πληρώσεις όλα τα κομφόρ... της βουτιάς!

DSC 0677

Και αν έχεις αυτοκίνητο, τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα, καθώς φορτώνειςστο πορτ μπαγκάζ την ομπρέλα και ένα ψυγείο με τα απαραίτητα δροσιστικά αναψυκτικά και ξεχύνεσαι στην παραλία. Ωστόσο, για τους λιγότερους προνομιούχους, που εξαρτώνται από τα ΜΜΜ, θα πρέπει να πληρώσουν αδρά, αν δεν θέλουν να πάθουν εγκαύματα κάτω από τον καυτό ήλιο!

Πόσο κοστίζει η βουτιά;

Μπορεί οι περικοπές στους μισθούς να συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, ωστόσο η τιμή της ξαπλώστρας παρουσιάζει ελάχιστη μείωση.

Στην πρώτη οργανωμένη πλαζ που συναντάς στον Άλιμο, είναι αυτή του Hotel Poseidon. Από τις 9.30 το πρωί μέχρι και τις 8 το βράδυ, οι επισκέπτες της παραλίας θα πρέπει να δώσουν για την ξαπλώστρα 5 ευρώ τις καθημερινές, ενώ αν θέλουν να απολαύσουν τη θάλασσα το Σαββατοκύριακο η τιμή της ξαπλώστρας... αυξάνεται κατά δυο ευρώ, φτάνοντας αισίως τα 7 ευρώ! Τα ροφήματα και ο καφές, όπως καταλαβαίνεται είναι εξτρά, το καλό είναι ότι δεν θα χρειαστείτε να αγοράσετε και το νεράκι σας, καθώς σας το προσφέρει ως δώρο το service.

Υπάρχουν, όμως και εκείνοι που προτιμούν να κουβαλήσουν όλο τον εξοπλισμό παραλίας, παρά να πληρώσουν αυτές τις παράλογες τιμές, όπως τις χαρακτηρίζουν. Δεν, λείπουν και οι λουόμενοι, που έχουν εντοπίσει περιστατικά παραπλάνησης από τους ιδιώτες, οι οποίοι έχουν σκαρφιστεί υποτιθέμενες μειώσεις στις τιμές της ξαπλώστρας, με παράλληλη αύξηση της τιμής του καφέ!

Υπάρχουν, όμως, και παραλίες που πρέπει να περιμένεις στην είσοδο, σαν να ήσουν σε ένα μεγάλο club, και να μπεις αφού κόψεις εισιτήριο! Το Newsbomb.gr επισκέφτηκε την οργανωμένη πλαζ Ακτή του Ηλίου, για να καταγράψει τον τιμοκατάλογο μιας βουτιάς!

DSC 0689

Για να μπεις μέσα στην παραλία χρειάζεται να αφήσεις τον οβολό σου στο ειδικό ταμείο (5 ευρώ τις καθημερινές και 6 τα Σαββατοκύριακα), και μετά από κει να κάτσεις σε μια ξαπλώστρα, η οποία σου παρέχεται δωρεάν. Τώρα, αν θέλεις να επισκεφτείς την παραλία μόνο το Σαββατοκύριακο, η χρέωση αυξάνεται, αλλά προστίθεται και η ξαπλώστρα, η οποία στοιχίζει δυο ευρώ. Δηλαδή, με την είσοδο σου και μόνο έχει πληρώσει 8 ευρώ, βάζοντας και το κόστος του καφέ και της βενζίνης, τα λεφτά που πρέπει να δαπανήσεις για ένα μπάνιο αυξάνονται κατακόρυφα!

Να σημειωθεί ότι ο καφές είναι από 3 ευρώ και πάνω

Στην ακριβώς δίπλα παραλία, από την Ακτή του Ηλίου, η ξαπλώστρα είναι φθηνότερη. Από δεύτερα έως Παρασκευή κοστίζει 3,5 ευρώ και το Σαββατοκύριακο και τις Αργίες αυξάνεται κατά 0,50 λεπτά. Ενώ για εκείνους που θέλουν να απολαύσουν και τον καφέ τους, θα πρέπει να δαπανήσουν ακόμα 3 ευρώ για ένα freddo!

DSC 0685

Το συνολικό κόστος ποικίλλει ανάλογα με την παραλία, την τιμή εισόδου, τα ροφήματα, τα snacks, την παροχή ξαπλώστρας. Το κόστος αυξάνεται το Σαββατοκύριακο, αφού οι παραλίες έχουν αύξηση της τιμής εισόδου περίπου 20% σε σχέση με την τιμή που ισχύει τις καθημερινές.

Ασφάλεια στις θάλασσες

Παρά τις τσουχτερές τιμές, που κάνουν το μπάνιο του λαού να μοιάζει με πολυτέλεια, πρέπει να σημειώσουμε την ύπαρξη ναυαγοσωστών σε κάθε οργανωμένη παραλία. Η Τσουγκάνη Γεωργία, ναυαγοσώστρια εδώ και 12 χρόνια στην παραλία Hotel Poseidon μιλά στην κάμερα του Newsbomb.gr.