ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στο Βόλο: Με στρατιωτικές τιμές οι κηδείες των οπλιτών (pics)

Τραγωδία στο Βόλο: Με στρατιωτικές τιμές οι κηδείες των οπλιτών (pics)

Το «τελευταίο αντίο» αναμένεται να πουν σήμερα φίλοι και συγγενείς των άτυχων στρατιωτών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους όταν εξερράγη όλμος κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης βολής με βαριά όπλα, στο πεδίο βολής του Ελληνικού Στρατού, στις Γλαφυρές Μαγνησίας.

Οι τρεις αδικοχαμένοι στρατιώτες θα κηδευτούν σήμερα με στρατιωτικές τιμές και αγήματα.

Συγκεκριμένα, η κηδεία των ΕΠ.ΟΠ λοχίων Γιώργου Ορφανίδη, 33 ετών και Αναστάσιου Μεζαλά, 34 ετών, πραγματοποιείται στο Βόλο αυτή την ώρα. Η εξόδιος ακολουθία τελείται στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, παρόντος του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Χρίστου Μανωλά.

Ο 19χρονος δεκανέας Φώτης Ανδρικόπουλος κηδεύται στο Πετρωτό Αχαΐας. Στην κηδεία του παρευρίσκεται ο Πρώτος Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Η σορός του άτυχου νέου, που υπηρετούσε τη θητεία του και βρισκόταν λίγο πριν την απόλυση, μεταφέρθηκε με C-27 από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Λάρισας στον Άραξο και στη συνέχεια οδικώς μεταφέρθηκε στο Πετρωτό.

Έντονος προβληματισμός για την κατασκευή των πυρομαχικών

Οι ειδικοί καλούνται να απαντήσουν στο τι πήγε στραβά και κατά πόσο φταίει η κατασκευή των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν.
Έχει ήδη γίνει γνωστό ότι ο όλμος που χρησιμοποιήθηκε ήταν ελληνικής κατασκευής από το 1984!

Είναι εξάλλου διαδεδομένη η τακτική του να χρησιμοποιούνται παλιά πυρομαχικά σε ασκήσεις και κοινό μυστικό στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων η ανησυχία κάθε φορά που γίνεται χρήση αυτών των πυρομαχικών.

Εκτός από όμως από την ημερομηνία κατασκευής του όλμου, προβληματισμό προκαλεί και ο πυροσωλήνας, ο οποίος όπως δήλωσε ο ανθυπολοχαγός που νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, έσπασε.

Ήδη έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση από τις αρμόδιες στρατιωτικές Αρχές και σύμφωνα με τον υπουργό Δημήτρη Αβραμόπολο, οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν άμεσα.

Ιατροδικαστής: Ήταν αδύνατο να επιβιώσουν

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης ολοκληρώθηκε η νεκροψία-νεκροτομή και όπως είπε ο ιατροδικαστής και «οι τρεις στρατιώτες έφεραν συντριπτικά τραύματα.

Ήταν αδύνατο να επιβιώσουν. Ο θάνατός τους ήταν ακαριαίος».

Όσο για τον 30χρονο υπολοχαγό που νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση σύμφωνα με τον ιατροδικαστή «είχε άγιο».

Η επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΣ για το πολύνεκρο δυστύχημα

«Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι την 07 Οκτωβρίου 2014, περί τις 13:30, στο Πεδίο Ασκήσεων «ΓΛΑΦΥΡΩΝ» Μαγνησίας, κατά την πραγματοποίηση προγραμματισμένων βολών Βαρέων Όπλων Πεζικού με όλμους 81 χιλιοστών, διερράγη ο σωλήνας του όλμου, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του Επαγγελματία Οπλίτη Λοχία (ΠΖ) Γ.Ο. 33 ετών, του Επαγγελματία Οπλίτη Λοχία (ΠΖ) Α. Μ. 34 ετών και του Δεκανέα (ΠΝ) Φ.Α. 19 ετών και τον βαρύ τραυματισμό του Υπολοχαγού (ΠΖ) Κ.Β. 30 ετών.

Ο τραυματίας Αξιωματικός διεκομίσθη στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου.

Επί τόπου έχουν μεταβεί ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος κ. Χρίστος Μανωλάς.

Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί ο Εισαγγελέας Στρατοδικείου Λάρισας και έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση από τις αρμόδιες Στρατιωτικές Αρχές.

Η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θανόντων».

Διαβάστε επίσης:

Έκρηξη όλμου στο Βόλο: Πένθος στις ένοπλες δυνάμεις - Εκτός κινδύνου ο τέταρτος

Τραγωδία στο Βόλο: Έντονος προβληματισμός για την κατασκευή των πυρομαχικών

Τραγωδία στο Βόλο: Αυτοί είναι οι τρεις στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους (pics)

Έκρηξη όλμου στο Βόλο: Εκτός κινδύνου ο 30χρονος υπολοχαγός

Τραγωδία στο Βόλο: Τρεις νεκροί οπλίτες από έκρηξη όλμου σε στρατόπεδο

Τραγωδία στο Βόλο: Στο σημείο μεταβαίνουν ο Αρχηγός ΓΕΣ και ο υφυπουργός Άμυνας

Έκρηξη όλμου στο Βόλο: ΕΔΕ από τις στρατιωτικές Αρχές

Τραγωδία στο Βόλο: Ιατροδικαστές στο σημείο της έκρηξης

Έκρηξη όλμου στο Βόλο: Γιος αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. ο άτυχος 19χρονος

Έκρηξη όλμου στον Βόλο: «Να απαγορευτούν οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά»