ΕΛΛΑΔΑ

«Μάχη» για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

«Μάχη» για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Μάχη για το καυτό ζήτημα της προαιρετικής λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους δόθηκε σήμερα, Παρασκευή (07/11/2014), ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κ. Σωτήρη Ρίζο να δηλώνει σε έντονο ύφος ότι «ο ανταγωνισμός δεν είναι υπεράνω των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν είναι υπεράνω από δόγμα και θρησκεία».

Κατά την πολύωρη συζήτηση των προσφυγών του εμπορικού κόσμου κατά της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, ο δικηγόρος των εμπόρων επικαλέστηκε απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας που έκρινε ότι με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ο νομοθέτης παραβιάζει το καθήκον του καθώς πλήττεται η εξοικονόμηση των δυνάμεων των εργαζομένων.

Οι έμποροι προσκόμισαν μάλιστα και πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου του περασμένου Αυγούστου, που αναφέρει ότι με τη λειτουργία των καταστημάτων δεν υπήρχε ούτε ιδιαίτερη κίνηση, ούτε και κερδοφορία. Η μελέτη καταγράφει ότι μέσα στην αυξημένη τουριστική περίοδο του περασμένου καλοκαιριού δεν έγιναν προσλήψεις εμποροϋπαλλήλων και αυξήθηκε το λειτουργικό κόστος των καταστημάτων.

Ακόμη ο εμπορικός κόσμος τόνισε ότι είναι αντισυνταγματική, παράνομη, αντίθετη στη Διεθνή Σύμβαση της Γενεύης και στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία η επίμαχη υπουργική απόφαση που επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, αλλά και «εξαιρετικά βλαπτική» για τους εμπόρους και ιδιωτικούς υπαλλήλους.

Από την πλευρά του, ο νομικός σύμβουλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού υποστήριξε ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και δεν έχουν το ίδιο έννομο συμφέρον οι εργαζόμενοι και οι καταστηματάρχες.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποστήριξε ακόμη ότι ναι μεν στη Γερμανία η αργία της Κυριακής αποτελεί ψυχική ανάπαυση, αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει ανάλογη νομοθετική διάταξη.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρόεδρος του ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι το δικαστήριο αφουγκράζεται τη ροή των πραγμάτων και απευθυνόμενος προς τους δικηγόρους του Δημοσίου επισήμανε ότι η διοίκηση βγάζει ένα νόμο που δεν έχει αιτιολογική έκθεση, αλλά δεν έχει και τα αναγκαία στοιχεία και μελέτες. Παράλληλα, ο κ. Ρίζος ζήτησε από τους δικηγόρους του Δημοσίου να ενημερώσουν το δικαστήριο ποιές ήταν οι προπαρασκευαστικές εργασίες που έκανε το υπουργείο Ανάπτυξης πριν την εφαρμογή του μέτρου της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

Οι εκπρόσωποι του δημοσίου απάντησαν ότι τον περασμένο Αύγουστο, λόγω των αδειών των υπαλλήλων δεν μπορούσαν να προσκομίσουν στο ΣτΕ στοιχεία και για το λόγο αυτό θα τα προσκομίσουν τώρα. Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΣτΕ, σε αρκετά έντονο ύφος τόνισε: «Όταν αλλάζει η ζωή των ανθρώπων πρέπει να έχετε κάνει μεγάλη μελέτη». Και προσέθεσε στο ίδιο ύφος: «Πολύ παίζουν με τα δικαστήρια οι πολιτικοί και η δημοσιογραφία».

Στην επιχειρηματολογία των εκπροσώπων του δημοσίου, γιατί δεν υπήρξαν αντιδράσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές στις τουριστικές περιοχές, ο κ. Ρίζος απάντησε ότι «αυτό είναι απλό» και συνέχισε: «Ο νομοθέτης είναι σοφός. Έλαβε υπόψη του τις τοπικές ιδιομορφίες».

Μάλιστα, ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Μύκονο, όπου τα καταστήματα 6 μήνες είναι ανοικτά όλο το 24ώρο και οι καταστηματάρχες τους υπόλοιπους 6 μήνες ταξιδεύουν και νεκρώνει μια πόλη, αλλά βέβαια, προσέθεσε ο κ. Ρίζος οι καταστηματάρχες έχουν υπερκέρδη.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Σχετικές ειδήσεις