ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδράσεις από κατοίκους των Βασιλικών για τα εργοστάσια επεξεργασίας βιομάζας

Αντιδράσεις από κατοίκους των Βασιλικών για τα εργοστάσια επεξεργασίας βιομάζας

Κάτω από τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής Βασιλικών του Δήμου Θέρμης Θεσσαλονίκης, συνεδρίασε το μεσημέρι της Τετάρτης (4/2/2015) η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, για να αποφασίσει αν θα πρέπει να εκπονηθεί, ή όχι, μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που αφορά στη δημιουργία δύο εργοστασίων επεξεργασίας βιομάζας, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω αεριοποίησης.

Η συζήτηση, που διήρκησε περίπου πέντε ώρες, έγινε σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, με τους κατοίκους της περιοχής να έχουν υψώσει μαύρες σημαίες και πανό διαμαρτυρίας, ενώ με συνθήματα ζητούσαν από τη Μητροπολιτική Επιτροπή να λάβει αρνητική απόφαση.

«Δεν θα επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο να στηθούν οι μονάδες αυτές στην περιοχή μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα της Δημοτικής Ενότητας Βασιλικών, Μοσχόπουλος Μοσχόπουλος, συμπληρώνοντας πως οι κάτοικοι «δεν θα γίνουν πειραματόζωα».

Μετά την εισήγηση και τις τοποθετήσεις όλων των εμπλεκομένων, ο πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής, Μιχάλης Τζόλας, αποδέχτηκε την πρόταση, που κατέθεσε η διοίκηση της Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης, αλλά και η επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Μπροστά», Νιόβη Παυλίδου, για αναβολή της απόφασης λόγω αμφιβολιών κυρίως στον επιστημονικό τομέα και λόγω των κοινωνικών αντιδράσεων.

Ωστόσο, η κατά πλειοψηφία απόφαση αναβολής για διαβούλευση με τους φορείς, τους παράγοντες και τη νέα κυβέρνηση, προκάλεσε την έντονη δυσφορία των κατοίκων, καθώς απαιτούσαν μόνο αρνητική στάση της Περιφέρειας, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση για λίγα λεπτά.

viomaza

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης μαθητές και φορείς της αυτοδιοίκησης, ενώ σύμφωνα με τους συγκεντρωθέντες, η δημιουργία των εργοστασίων θα προκαλέσει ρύπανση του περιβάλλοντος, προβλήματα στις αγροτικές τους καλλιέργειες και γενικότερα στην ποιότητα ζωής τους.

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ημερίδα για το συγκεκριμένο ζήτημα, στο οποίο θα μιλήσουν ειδικοί για το περιβάλλον, ενώ το θέμα θα επανέλθει σε νέα συνεδρίαση.

Σχετικές ειδήσεις