ΕΛΛΑΔΑ

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Κορυφώνονται σήμερα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821 και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, με τη στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στην Αθήνα, και τη μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη.

Δείτε live την παρέλαση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός παρευρέθησαν στην επίσημη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου το πρωί της Τετάρτης.

Στις 10:55 ο Προκόπης Παυλόπουλος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ στις 11:00 θα αρχίσει η στρατιωτική παρέλαση.

Η στρατιωτική παρέλαση θα διεξαχθεί χωρίς κιγκλιδώματα για το κοινό, ενώ ο χώρος του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη θα είναι ελεύθερος και οι εξέδρες των επισήμων θα βρίσκονται εκατέρωθεν του μνημείου.

Όλα έτοιμα για την παρέλαση στο Σύνταγμα

Με βροχή θα διεξαχθεί η φετινή μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας, ωστόσο παρά τον κακό καιρό ο κόσμος έχει ήδη συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα για να παρακολουθήσει τις ένοπλες δυνάμεις που θα παρελάσουν στις 11 το πρωί.

Οι δρόμοι γύρω από το κέντρο έχουν κλείσει από τις επτά το πρωί, ενώ διακριτική είναι η παρουσία της αστυνομίας στο Σύνταγμα, μετά τα πέρας της παρέλασης θα πραγματοποιηθεί – καιρού επιτρέποντος- λαϊκό γλέντι.

Στον χώρο της παρέλασης θα παραμείνει μια διακλαδική 90μελής μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά η σκυτάλη ως προς την οργάνωση των δρώμενων θα έχει περάσει ήδη από το ΥΠΕΘΑ στην Περιφέρεια Αττικής, δηλαδή από τον κ. Πάνο Καμμένο στην κυρία Ρένα Δούρου.

Η περιφερειάρχης έχει προσκαλέσει λαογραφικά σωματεία, χορευτικούς συλλόγους κ.ά. από όλη την Ελλάδα, προκειμένου να σύρουν τον χορό, παρακινώντας ταυτόχρονα το παριστάμενο πλήθος να συμμετάσχει στο γλέντι.

Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν επίλεκτα τμήματα από στρατιωτικές μονάδες της Αττικής και της Βοιωτίας, καθώς και δύο ακόμη από τάγματα Εθνοφυλακής του Έβρου και των Δωδεκανήσων.

Αντίστοιχη θα είναι η παρουσία των μηχανοκίνητων μέσων όλων των σωμάτων του Στρατού και της Αεροπορίας, από τα μικρότερα οχήματα μέχρι τα τεθωρακισμένα και τα αυτοκινούμενα πυροβόλα.

Από αέρος, διελεύσεις πάνω από την πλατεία Συντάγματος αναμένεται να κάνουν σχηματισμοί όλων των κύριων μαχητικών και άλλων αεροσκαφών και ελικοπτέρων της Πολεμικής Αεροπορίας και της Αεροπορίας Στρατού.

Είναι μάλιστα πιθανή και η παρουσία του F-16 επιδείξεων «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Μήνυμα Αριστείδη Μπαλτά

Στο νόημα της επανάστασης του 1821 αναφέρεται ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς σε μήνυμά του προς τους μαθητές και τις μαθήτριες, στο οποίο επισημαίνει ότι η ελληνική επανάσταση υπήρξε τέκνο του Διαφωτισμού και ως τέτοιο "μια έξοχη στιγμή εκείνης της άνοιξης των λαών".

"Όλες οι επαναστάσεις, όπως και η ελληνική, δημιούργησαν σε μεγάλο βαθμό τους λαούς που τις έκαναν. Ήταν οι λαοί που έφτιαξαν τους εαυτούς τους και την επανάστασή τους, σε μια εποχή όπου στην Ευρώπη και στον κόσμο κυριαρχούσαν οι απολυταρχικές μοναρχίες ή οι αυτοκρατορίες, όπως η οθωμανική" αναφέρει και προσθέτει: "Η εποχή των επαναστάσεων έβαλε στην ημερήσια διάταξη της ιστορίας το αίτημα για ελευθερία, το αίτημα για απελευθέρωση από τους βασιλιάδες, τους αυτοκράτορες και τον σουλτάνο. Όταν θα εκθρονιζόταν ο μονάρχης, δεν θα είχαμε πια υπηκόους, αλλά λαό, που δεν θα υπάκουε σε καμία άλλη εξουσία παρά στη δική του: λαός ελεύθερος, που θα ήταν υπήκοος αποκλειστικά του εαυτού του. Αυτός θα είναι ο «αυτοκράτωρ λαός», που έλεγε ο Ρήγας Φεραίος, και το «βασίλειό του» θα είναι η δική του επικράτεια, η λαϊκή κυριαρχία. Και η λαϊκή κυριαρχία είναι ταυτόσημη με τη δημοκρατία. Ο μόνος τρόπος που μπορεί ένας λαός να κυβερνά τον εαυτό του, και έτσι να είναι ελεύθερος, είναι η δημοκρατία. Όλα τα συντάγματα των δημοκρατιών όλου του κόσμου ορίζουν ρητά ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και ασκούνται από τον λαό".

"Και με ανάλογη αφορμή αξίζει να θυμόμαστε εκείνο που εξακολουθούν να μας λένε οι επαναστάτες του παρελθόντος.

Γιατί ένας λαός ίσως χρειαστεί ξανά και ξανά να επιβεβαιώσει τον εαυτό του: κάθε φορά που θα είναι αναγκασμένος να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία του, την κυριαρχία του, την αξιοπρέπειά του και την περηφάνια του, τη δημοκρατία του, την πολιτική του ύπαρξη, κάθε φορά που θα χρειαστεί να ξαναπούμε όλοι μαζί: «εμείς, ο λαός»", καταλήγει στο μήνυμά του ο υπουργός Παιδείας.

Σχετικές ειδήσεις