ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα 2015: «Το ζεϊμπέκικο της φωτιάς» στην Καλαμάτα

Πάσχα 2015: «Το ζεϊμπέκικο της φωτιάς» στην Καλαμάτα

Ένα από τα έθιμα που επιτελούνται στην Καλαμάτα της ημέρες του Πάσχα είναι η ρίψη σαϊτών και ο εντυπωσιακός σαϊτοπόλεμος, με φλόγα και βροντή.

Η αρχή έγινε την Μεγάλη Παρασκευή αλλά ανήμερα του Πάσχα το έθιμο κορυφώνεται στις οκτώ το βράδυ στο κέντρο της πόλης, με τα μπουλούκια των σαϊτολόγων και τον σαϊτοπόλεμο.

Οι ετοιμασίες των σαϊτολόγων έχουν ξεκινήσει από καιρό αλλά η τέχνη τους θα φανεί το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα.

Λάμψεις και ήχοι, φωτιές και η χαρακτηριστική οσμή της σαΐτας που καίγεται, οι στροβιλιζόμενοι σαΐτολόγοι, όλα θα συνηγορήσουν υπέρ του χαρακτηρισμού «το ζεϊμπέκικο της φωτιάς», όπως παρουσιάζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το σαϊτοπόλεμο ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.

«Καλούμε το κοινό να έλθει στην Καλαμάτα, για να γιορτάσει το Πάσχα με ιδιαίτερο, παραδοσιακό και εντυπωσιακό τρόπο, παρακολουθώντας - μεταξύ άλλων - το σαϊτοπόλεμο, στον οποίο θα υπάρξουν κεράσματα και παραδοσιακή μουσική, με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας και του συλλόγου "Ελληνομνήμονες"», υπογραμμίζει ο κ. Νίκας και προσθέτει πως τη Δευτέρα του Πάσχα θα πέσουν σαΐτες στις 7.00 το απόγευμα στην Αιθαία και στις 8.00 το βράδυ στην Θουρία.

Σχετικές ειδήσεις