ΕΛΛΑΔΑ

Απεργούν οι ναυτικοί στις 30 Ιουνίου - Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία

Απεργούν οι ναυτικοί στις 30 Ιουνίου - Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία

Αναστάτωση σε όσους έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν εκείνη την ημέρα αναμένεται να προκαλέσει η24ωρη προειδοποιητική απεργία στην οποία κατεβαίνουν οι ναυτικοί την Τρίτη 30 Ιουνίου.

Οι ναυτικοί κάνουν λόγο για κατάφωρη παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας από ορισμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες, με σιωπηρή -όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ- ανοχή των λιμενικών αρχών.

Η απεργία είναι προειδοποιητική, πανελλαδική και αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης και κλιμάκωσής της.

Οι ναυτικοί ζητούν την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας στην ακτοπλοΐα καθώς οι προηγούμενες έχουν λήξει στις 31/12/2014 αλλά και την εφαρμογή των ήδη υφισταμένων, που όπως αναφέρουν, συχνά παραβιάζονται.

Στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία τονίζει ότι η μη πληρωμή των δεδουλευμένων στα πληρώματα ορισμένων εταιρειών συνεχίζεται, η ανεργία έχει ξεπεράσει το 50% ενώ θέτει το θέμα της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας αλλά και της ασφάλειας των ίδιων των πλοίων και των επιβατών από τις αλλεπάλληλες μειώσεις των οργανικών θέσεων.

Προσθέτει, επίσης, ότι η υποβάθμιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ναυτικών συνεχίζεται, υπογραμμίζοντας ότι η εφοπλιστική πλευρά και το υπουργείο Ναυτιλίας δεν έχουν προβεί έως τώρα σε καμία ενέργεια για την επίλυση έστω και ενός εκ των προβλημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο, παρά τις εκάστοτε διαβεβαιώσεις ότι όλα θα «τακτοποιηθούν».

Σχετικές ειδήσεις