ΕΛΛΑΔΑ

Μυτιλήνη: Δεν έχουν πού να θάψουν τους ανθρώπους!!! (photos + video)

Μυτιλήνη: Δεν έχουν πού να θάψουν τους ανθρώπους!!! (photos + video)

Οι σοροί εικοσιπέντε ανθρώπων βρίσκονται στην «αναμονή» για να ταφούν στο νεκροταφείο του Αγίου Παντελεήμονα στην πόλη της Μυτιλήνης. Εκεί όπου θάβονται ιστορικά άνθρωποι «μικρής αξίας». Εκεί όπου πριν από 69 χρόνια εικάζεται πως είχαν θάψει τον διάσημο έλληνα ζωγράφο Θεόφιλο Χατζημιχαήλ ή Κεφάλα! Πλέον, δεν υπάρχει χώρος για κανέναν!

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, το νεκροταφείο του Αγίου Παντελεήμονα στην πόλη της Μυτιλήνης όπου θάβονταν άποροι Χριστιανοί και κύρια Μουσουλμάνοι πρόσφυγες που χάθηκαν σε ναυάγια στη διαδρομή από την απέναντι ακτή στη Λέσβο, έχει γεμίσει.

Πλέον 25 σοροί ανθρώπων παραμένουν στο ψυγείο του νεκροτομείου του Νοσοκομείου της Μυτιλήνης. Αλλά και το νεκροτομείο έχει γεμίσει.

Όπως υπστήριξε ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου Ιάκωβος μιλώντας στο Mega, επειδή και το νεκροτομείο είναι γεμάτο, μέχρι την ταφή τους οι σοροί μπαίνουν σε ειδικό κοντέϊνερ με ψύξη!

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Ιάκωβο γίνεται προσπάθεια σε συνεργασία με τον Δήμο και τον Διοικητή του Νοσοκομείου να δοθούν δύο στρέμματα από ένα κτήμα που βρίσκεται δίπλα στο Κοιμητήριο, ώστε να μπορέσουν να ταφούν οι άνθρωποι. Πάντως, όπως εξήγησε ο ίδιος, ακόμη και αν συμφωνήσουν όλες οι πλευρές σε αυτό, επειδή ακριβώς το κτήμα δίπλα στο νεκροταφείο ανήκει σε κληροδότημα του νοσοκομείου, για να αποδεσμευθεί θα χρειαστούν μέχρι και τρία χρόνια!!!

Εδώ είναι η ζωή, εδώ κι ο θάνατος

Ο θάνατος που δεν ξεχωρίζει εθνικότητες, πορτοφόλια, χαρακτήρες και προτιμήσεις. Κι ένα νεκροταφείο που πια οι πλειοψηφούσες «ταμπέλες» του δεν αναφέρουν ονόματα κτλ., αλλά «μονογραφήματα» μιας κατ' εκτίμησιν ταυτότητας: «Αφγανός» ή «Αγνωστος» ή απλά... τίποτα.

Αρκεί να υπάρχει χώρος στο Φιλανθρωπικό... Νεκροταφείο.

Ομως, χώρος δεν υπάρχει. Εδώ και μέρες το Διοικητικό Συμβούλιο των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Μυτιλήνης (έτσι λέγεται το Ιδρυμα Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου), ενημέρωσε τον Δήμο του νησιού πως το νεκροταφείο δεν έχει άλλο χώρο.

Και για τις ανάγκες του νεκροτομείου χρειάστηκε να επιστρεατευθεί ένα κοντέϊνερ ψυγείο!

σ.σ., για την ιστορία αναφέρουμε πως ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ ή Κεφάλας ή Κεφαλάς εικάζεται πως ετάφη στο νεκροταφείο του Αγίου Παντελεήμονα. Σύμφωνα με αναφορές, ο τάφος του δεν υπάρχει πια (τάφηκε, σύμφωνα με το Γιάννη Τσαρούχη, με έξοδα του Δήμου, στο νεκροταφείο του Aγίου Παντελεήμονος, όμως ο τάφος του δεν υπάρχει πλέον. πηγή: livepedia.gr). Σε νεαρή ηλικία είχε μέτριες σχολικές επιδόσεις, αλλά και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ζωγραφική, πάνω στην οποία απέκτησε βασικές γνώσεις δίπλα στον παππού του. Κυκλοφορούσε με φουστανέλα. Οταν μετά από ένα συναρπαστικό ταξίδι δημιουργίας επιστρέφει στην Μυτιλήνη, οι συγγενείς τον αντιμετωπίζουν ως τον «φτωχό μπογιατζή»!

σ.σ., έτσι, διότι όλα έχουν την ιστορία τους...

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο:

Προβλήματα χώρου στην ταφή προσφύγων και στη Σάμο

Σε αναζήτηση χώρου για την ταφή των αλλοδαπών, προσφύγων και μεταναστών, που χάνουν την ζωή τους βρίσκεται και ο Δήμος Σάμου, όπως αναφέρει το samostimes.gr.

Τις τελευταίες μέρες περίπου 30 νεκροί πρέπει να ταφούν στο νησί με τον νόμο να προβλέπει ότι θα πρέπει αυτό να γίνεται σε συγκεκριμένο χώρο εντός του κοιμητηρίου και σε καμία περίπτωση φυσικά σε ομαδικούς τάφους.

Το πρόβλημα είναι τεράστιο και μεγαλώνει καθημερινά με τις δεκάδες ανθρώπινες ζωές που χάνονται στα νησιά του Αιγαίο.

Για το θέμα υπήρξε σήμερα (3/11) το πρωί συνάντηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κώστα Αμυρσώνη με την Εισαγγελέα Σάμου όπου και συζητήθηκε το θέμα αναζητώντας λύση.

Δείτε φωτογραφίες στην παραπάνω Gallery (Πηγή φωτογραφιών: lesvosnews.gr και emprosnet.gr)

Σχετικές ειδήσεις