ΕΛΛΑΔΑ

Πετρελαιοκηλίδα ενός χιλιομέτρου σχηματίστηκε στη θάλασσα των Κυθήρων (photos)

Πετρελαιοκηλίδα ενός χιλιομέτρου σχηματίστηκε στη θάλασσα των Κυθήρων (photos)

Ασυνείδητος άδειασε μεγάλη ποσότητα πετρελαίου ανοικτά των Κυθήρων, προκαλώντας εκτεταμένη ρύπανση στη θάλασσα αλλά και στις ακτές του νησιού.

Από το μεσημέρι του Σαββάτου (31/10) έχει δημιουργηθεί στη θάλασσα και σε ακτές των Κυθήρων πετρελαιοκηλίδα, προκαλώντας μεγάλο πρόβλημα στους κατοίκους του νησιού και προφανώς, οικολογική καταστροφή στην περιοχή.

Η πετρελαιοκηλίδα, η οποία έχει μήκος άνω του ενός χιλιομέτρου, εικάζεται από τις τοπικές αρχές ότι προκλήθηκε από διερχόμενο πλοίο, που άδειασε στη θάλασσα μεγάλη ποσότητα πετρελαίου, εκμεταλλευόμενο την αδυναμία του δορυφόρου να το καταγράψει λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή.

Ο δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης, με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε ότι έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα ειδικά στην Αγία Πελαγία, όπου το πετρέλαιο έχει βγει στη στεριά και στις ακτές δεν μπορεί να πλησιάσει αυτοκίνητο, γιατί, όπως ο ίδιος αναφέρει, θα γίνει μαύρο, όπως μαύροι έχουν γίνει και οι τοίχοι σπιτιών, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι. «Δεν μπορείς να σταθείς στον οικισμό από την οσμή του πετρελαίου», συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας ο δήμαρχος επεσήμανε: «Δύο είναι τα σοβαρά θέματα που έχουμε θέσει επίμονα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα δυστυχώς: Το πρώτο είναι το αγκυροβόλιο που υπάρχει στον Λακωνικό κόλπο και που είναι εξόφθαλμα παράνομο, αλλά έχει την στήριξη κάποιων τοπικών συμφερόντων και το δεύτερο είναι η διέλευση των πλοίων από το στενό βόρεια του νησιού, όπου δεν υπάρχουν διεθνή ύδατα».

«Υπάρχουν προβλήματα με το περιβάλλον. Υπάρχουν εταιρείες στην Νεάπολη που διαφημίζονται ως επισκευαστικές στο διαδίκτυο, κάτι που είναι παράνομο. Αναρωτιέμαι τι θα γίνονταν αν ένα τέτοιο περιστατικό συνέβαινε καλοκαίρι, Αύγουστο μήνα. Πάντως, υπάρχουν περιπτώσεις μόλυνσης το καλοκαίρι, στις περιοχές της Νεάπολης και της Μονεμβασιάς».

Για τον ασυνείδητο που προκάλεσε τη ρύπανση ο κ. Χαρχαλάκης πιστεύει ότι θα εντοπιστεί, ενώ το Λιμεναρχείο έχει πάρει δείγμα, για ανάλυση, από το πετρέλαιο που χύθηκε στη θάλασσα.

Πηγή φωτογραφιών www.piraeuspress.gr

Σχετικές ειδήσεις