ΕΛΛΑΔΑ

Απίστευτη πρόκληση: Η Τουρκία θέλει να δεσμεύσει το μισό Αιγαίο για ασκήσεις

Απίστευτη πρόκληση: Η Τουρκία θέλει να δεσμεύσει το μισό Αιγαίο για ασκήσεις

Να δεσμεύσει το μισό Αιγαίο για στρατιωτικές ασκήσεις επιθυμεί ηΤουρκία, με έκδοση ΝΟΤΑΜ για στρατιωτικές ασκήσεις που σκοπεύει να κάνει για όλο το 2016.

Αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει καθώς και πέρσι στην αρχή της χρονιάς η Άγκυρα είχε εκδώσει σειρά αντίστοιχων ΝΟΤΑΜ με τις οποίες επιχειρούσε να δεσμεύσει εκτός των άλλων θαλάσσιες περιοχές που έφταναν μέχρι και τη Μύκονο.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», αυτή τη φορά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επιθυμεί να δεσμεύσει τις θαλάσσιες περιοχές μεταξύ Θάσου-Σαμοθράκης-Λήμνου, τη ζώνη κάτω από την Ικαρία, καθώς και Σκύρο-Λέσβο-Άγιο Ευστράτιο.

Επιπλέον με άλλη ΝΟΤΑΜ δεσμεύει και τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου-Καστελόριζου για στρατιωτικές ασκήσεις εντός Ιανουαρίου.

Οι κινήσεις της Άγκυρας συμπίπτουν χρονικά με την προετοιμασία της τριμερούς συνάντησης κορυφής που θα γίνει μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Όπως επισημαίνεται από την Αθήνα, η Τουρκία:

  1. Δεσμεύει εξ ολοκλήρου μια τεράστια περιοχή του ελληνικού FIR, όπου μόνο η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εκδίδει ΝΟΤΑΜ
  2. Συνήθως η Τουρκία δέσμευε περιοχές για μικρό χρονικό διάστημα, τώρα όμως ο χρονικός ορίζοντας, μέχρι τις 31-12- 2015 είναι πρωτοφανής.
  3. Η χάραξη του πεδίου βολής αποκόπτει το βόρειο από το νότιο Αιγαίο
  4. Η χάραξη επηρεάζει καθοριστικά τους αεροδιαδρόμους g-33 και N -130 δημιουργώντας προβλήματα ή και κινδύνους στις αερομεταφορές.
  5. Η καταληκτική γραμμή χάραξης, δεν περνά μόνο από διεθνή εναέριο χώρο και διεθνή ύδατα, αλλά και από εθνικό εναέριο χώρο και εθνικά χωρικά ύδατα, αλλά κυρίως συμπεριλαμβάνει έδαφος της Λήμνου. Πρακτικά αυτό σημαίνει απειλή πολέμου, γιατί αν δεν πρόκειται περί αβλεψίας των Τούρκων η απειλή είναι ιδιαζόντως μεγάλη. Γιατί θεωρητικά τμήμα του εδάφους, νοτιοανατολικά της Λήμνου , μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής, για τα τουρκικά αεροσκάφη.
  6. Παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.

Το περιστατικό αυτό, έρχεται λίγα μόνο 24ωρα από την παρέμβαση της Άγκυρας στο ιταλικό πλοίο Explora να ζητήσει την άδειά της προκειμένου να εκτελέσει έργο πόντισης οπτικών ινών νότια της Κρήτης, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και της αύξησης της δραστηριότητας της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.

Σχετικές ειδήσεις