ΕΛΛΑΔΑ

Το ΣτΕ κρίνει την συνταγματικότητα της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων

Το ΣτΕ κρίνει την συνταγματικότητα της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων

Τη συνταγματικότητα η μη της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων της χώρας για 42 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για ακόμη 10 χρόνια, κρίνει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου συζητήθηκε σήμερα (8/1) η υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι τα αεροδρόμια παραχωρήθηκαν με εφάπαξ ποσό από 600-650 εκατομμύρια ευρώ για κάθε ένα αεροδρόμιο και ετήσιο μίσθωμα περίπου 11 εκατ. ευρώ για κάθε αεροδρόμιο.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Δήμοι στην δικαιοδοσία των οποίων υπάρχουν αεροδρόμια, Δικηγορικοί Σύλλογοι, Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια, κ.λπ και ζητούν να ακυρωθούν οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις.

Κατά τη σημερινή διαδικασία οι φορείς υποστήριξαν ότι η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων είναι αντίθετη στις συνταγματικές επιταγές, καθώς εκχωρούνται μεγάλα κερδοφόρα περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού δημοσίου σε ιδιώτες προς βλάβη της εθνικής οικονομίας. Ακόμη, τόνισαν ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές επιταγές καθώς απαγορεύεται η παραχώρηση και η εκμετάλλευση των κρατικών αεροδρομίων σε ιδιώτες, διότι έτσι στερεί το κράτος μέρος του εδάφους επί του οποίου ασκεί εξουσία κατά τους προσφεύγοντες οι παραχωρήσεις έγιναν κατά παράβαση τόσο της Ευρωπαϊκής όσο και της εθνικής νομοθεσίας.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε ειδική μνεία στο αεροδρόμιο των Χανιών Κρήτης το οποίο έχει ανατεθεί στην κοινοπραξία «Frapport – Slentel LTD», καθώς αφενός εκτελούνται έργα επέκτασης χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δεν επιτρέπει την μεταβίβαση του και αφετέρου το αεροδρόμιο αυτό χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ (η κυβέρνηση των ΗΠΑ διατηρεί την αεροπορική βάσης της Σούδας), κάτι που απαγορεύει την παραχώρησή του για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Στον αντίποδα, οι συνήγοροι του Ελληνικού Δημοσίου αντέκρουσαν τους ισχυρισμούς των φορέων και υποστήριξαν τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητα των ιδιωτικοποιήσεων.

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσεις τις αποφάσεις της.

Σχετικές ειδήσεις