ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνικές φυλακές: Το σύστημα καταρρέει προειδοποιεί το Συμβούλιο της Ευρώπης!

Ελληνικές φυλακές: Το σύστημα καταρρέει προειδοποιεί το Συμβούλιο της Ευρώπης!

Κατεπείγουσα έκκληση προς την Ελλάδα ώστε να αποφύγει μία κατάρρευση του σωφρονιστικού συστήματος, απευθύνει η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης Μεταχείρισης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT), με έκθεσή της για την Ελλάδα, που πρόκειται να δοθεί στην δημοσιότητα την 1η Μαρτίου 2016.

Όπως μεταδίδει σε αποκλειστικό του δημοσίευμα ο δημοσιογράφος στο Στρασβούργο Νίκος Ρούσσης/reporter.gr, ειδικότερα για τις ελληνικές φυλακές και το ενδεχόμενο κατάρρευσης του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος, στην έκθεση αναφέρεται ότι:

-Τα ευρήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του 2015 δείχνουν ότι τα κύρια προβλήματα του υπερπληθυσμού και της χρόνιας έλλειψης προσωπικού συνεχίζουν να σοβούν και ότι το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα είναι στο όριο της κατάρρευσης. Τα δύο αυτά, μακράν σοβαρότερα, προβλήματα επιτείνουν και περιπλέκουν έτι περαιτέρω τα πλείστα όσα σοβαρά προβλήματα διαπιστώσαμε στις φυλακές που επισκεφθήκαμε, και δη την ποσοτικώς και ποιοτικώς ανεπαρκή ιατρική περίθαλψη.

Η κατάσταση έχει μάλιστα τόσο επιδεινωθεί που πολύ πέραν των σοβαρών ανησυχιών περί κακομεταχείρισης βάσει του Άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), υφίστανται σοβαρότατα ζητήματα που αφορούν το δικαίωμα στη ζωή βάσει του Άρθρου 2 ΕΣΔΑ, δεδομένου ότι αδύναμοι κρατούμενοι δεν τυγχάνουν καμιάς προσοχής και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αφήνονται απλώς να πεθάνουν.

Πρέπει να δοθεί τέλος στην παρούσα κατάσταση όπου οι φυλακές στην Ελλάδα λειτουργούν απλώς ως αποθήκες ανθρώπων, τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση.

σ.σ., η φωτογραφία είναι από τα εγκαίνεια της πτέρυγας του ΚΕΘΕΑ στις Φυλακές Διαβατών. Νοέμβριος 2015

Σχετικές ειδήσεις