ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Τραγική η κατάσταση στην Ειδομένη με 10.000 εγκλωβισμένους

Προσφυγικό: Τραγική η κατάσταση στην Ειδομένη με 10.000 εγκλωβισμένους

Η Ειδομένη αποτελεί το σκηνικό που αποτυπώνει σήμερα με τον πιο τραγικό τρόπο την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκληθεί από το προσφυγικό, με χιλιάδες ανθρώπους να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες με την ελπίδα ενός καλύτερου αύριο. Την ίδια ώρα, «καραβιές» προσφύγων συνεχίζουν να φτάνουν στον Πειραιά.

Μέρα με τη μέρα η χώρα «βουλιάζει» όλο και περισσότερο από πρόσφυγες, με την Ειδομένη να αποτελεί τη μεγαλύτερη «πληγή» καθώς εκεί περισσότεροι από 10.000 εξαθλιωμένοι άνθρωποι περιμένουν ν' ανοίξουν τα σύνορα και να περάσουν στα Σκόπια, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την κεντρική -κυρίως- Ευρώπη.

2480364

Οι έλεγχοι πλέον είναι πιο αυστηροί και μετά το επεισόδιο της περασμένης Δευτέρας (29/02) όταν πρόσφυγες έριξαν κομμάτι του φράχτη επιχειρώντας να περάσουν με τη βία στη γειτονική χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το μεσημέρι της Δευτέρας έως χθες το βράδυ είχαν περάσει μόλις 30 άτομα ενώ από τις 12 τα μεσάνυχτα της Τρίτης έως τις 2 τα ξημερώματα της Τετάρτης, οι αρχές της γειτονικής χώρας άνοιξαν το σημείο διέλευσης και δέχτηκαν μόλις 70 άτομα, ενώ η ροή ξανάρχισε λίγο μετά τις 6 σήμερα το πρωί και ως τις 9:00, οπότε και ξανάκλεισε η «στρόφιγγα», πέρασαν άλλα 100 άτομα.

Στο μεταξύ, κανονικά διεξάγονται από χθες το απόγευμα τα δρομολόγια των εμπορευματικών αμαξοστοιχιών.

2480402

Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι ήρεμη, με τους πρόσφυγες να είναι πλέον πολύ κουρασμένοι και ταλαιπωρημένοι, μετά από τόσες ημέρες που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στην ουδέτερη ζώνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκατοντάδες από αυτούς δεν έχουν ούτε καν σκηνή για να διανυκτερεύσουν και κοιμούνται στην ύπαιθρο.

2480359

Εκτός από αυτούς που έχουν κατασκηνώσει στην ουδέτερη ζώνη, άλλα 180 άτομα παραμένουν στο βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. από την Ειδομένη.

Χθες, μέσα στην απελπισία της μια 30χρονη πρόσφυγας επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί, αλλά μέλη εθελοντικών οργανώσεων πρόλαβαν το κακό και την φρόντισαν, παρέχοντάς της και ψυχολογική στήριξη.

Εν τω μεταξύ, στο λιμάνι του Πειραιά καταφθάνουν συνεχώς νέοι πρόσφυγες με επιβατηγά πλοία από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Σήμερα Τετάρτη (02/03) κατέπλευσαν ήδη το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», μεταφέροντας 829 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη και το «Βlue Star 2» με 187 μετανάστες και πρόσφυγες.

Παράλληλα, στη Μυτιλήνη και στα κέντρα φιλοξενίας της Μόριας και του Καρά Τεπέ, βρίσκονται αυτή την ώρα 3.770 άνθρωποι, οι οποίοι διαμένουν εκεί χωρίς προβλήματα καθώς οι δομές μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους.

Οι ισχυροί νότιοι άνεμοι που πνέουν στο ανατολικό Αιγαίο έχουν μειώσει την άφιξη νέων προσφύγων από τα τουρκικά παράλια, καθώς όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση χθες έφτασαν στη Λέσβο μόλις δύο βάρκες.

Παραμένει σε ισχύ το σχέδιο επιβράδυνσης της μετακίνησης των προσφύγων καθώς τα σύνορα με τα Σκόπια είναι κλειστά και πρόκειται να μετακινηθούν μόνο όσοι έχουν ήδη βγάλει εισιτήρια.

Στην Καβάλα, 750 πρόσφυγες αναμένεται να μεταφερθούν από το εκθεσιακό κέντρο όπου φιλοξενούνται σε άλλο χώρο, προκειμένου αυτός να καθαριστεί και να υποδεχθεί το απόγευμα της Τετάρτης άλλα 800 άτομα, τα οποία θα φτάσουν από τη Μυτιλήνη. Παράλληλα, η Ελευθερούπολη ετοιμάζεται να υποδεχθεί -επίσης από τη Μυτιλήνη- άλλα 150 άτομα.

Στις Σέρρες, η φημολογία για δημιουργία κέντρου υποδοχής στο στρατόπεδο της Ροδόπολης συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, ενώ και το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε αρνητικά απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Εν τω μεταξύ στο Χέρσο Κιλκίς, συνεχίζουν να φιλοξενούνται γύρω στους 500 πρόσφυγες και η Σάμος φιλοξενεί 800 άτομα, 400 από τα οποία αναμένεται να αναχωρήσουν για Πειραιά την Πέμπτη.

Σχετικές ειδήσεις