ΕΛΛΑΔΑ

Καθαρά Δευτέρα 2016: Να πετάξουμε τον χαρταετό μπας και διώξουμε το κακό!

Καθαρά Δευτέρα 2016: Να πετάξουμε τον χαρταετό μπας και διώξουμε το κακό!

Από παλιά πιστεύανε ότι όσο ψηλότερα έφτανε κάποιος χαρταετός, τόσο περισσότερο πλησίαζε τον… Θεό! Τόσο πιο κοντά έφτανε στον εξαγνισμό και την πνευματική ανύψωση.

Ο πρώτος που αναφέρεται στην ιστορία ότι είχε φτιάξει και πετάξει χαρταετό, ήταν ένας πολύ καλός φίλος του Πλάτωνα και του Πυθαγόρα. Ο πολύ σημαντικός αυτός μαθηματικός και αρχιμηχανικός Αρχύτας έφτιαξε τον πρώτο χαρταετό της αρχαιότητας τον 4ο αιώνα π.Χ.

xartaetoi1

Υπάρχουν, βέβαια, και διαφωνίες από ορισμένους ιστορικούς οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο πρώτος χαρταετός ανήκει στους Κινέζους από το 1.000 π.Χ.

xartaetoi

Στην Ελλάδα, το πέταγμα του χαρταετού συμβολίζει την πνευματική ανύψωση, το πλησίασμα με τον Θεό.

Με τα χρόνια το κάθε υλικό του χαρταετού αποκτά και μία ξεχωριστή σημασία. Για παράδειγμα λένε ότι τα ζύγια παραπέμπουν σε ψυχοσυναισθηματική ισορροπία, η ουρά στον προσωπικό σταυρό του καθενός, ο σπάγκος τη σωφροσύνης μας που μας γειώνει στην πραγματικότητα κτλ.

xarti

Στις χώρες της Ασίας, πάλι, ακόμη και σήμερα πιστεύουν ότι οι χαρταετοί έχουν τη δύναμη να διώχνουν τα κακά πνεύματα. Το πέταγμα τους προϋποθέτει ιδιαίτερη τελετουργία.

chinese

Ειδικά στην Κίνα κάθε χρόνο πραγματοποιούνται διαγωνισμοί σε διάφορες περιοχές όπου βραβεύονται οι ομορφότεροι χαρταετοί. Συνήθως οι χαρταετοί της Κίνας αναπαριστούν δυνατούς και φοβερούς δράκους που μπορούν να νικήσουν οποιοδήποτε κακό!

Στην Ελλάδα το πέταγμα του χαρταετού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Καθαρά Δευτέρα, την πρώτη ημέρα της Σαρακοστής, το ξεκίνημα της πολύτιμης σωματικής και πνευματικής πριν από την Ανάσταση του Χριστού.

Σχετικές ειδήσεις