ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Έτοιμη να «απασφαλίσει» η Ειδομένη

Προσφυγικό: Έτοιμη να «απασφαλίσει» η Ειδομένη

Από τους 48.795 «εγκλωβισμένους» στη χώρα μας, εντός του camp στην Ειδομένη παραμένουν 12.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά.

ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ – ΕΝΔΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΚΟΝΤΡΕΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΗΣ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ – ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ

Κάποιες από τις ΜΚΟ αποχώρησαν την Τετάρτη (23/03/2016). Ανάμεσά τους και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Η Οργάνωση ανέστειλε προσωρινά τις δραστηριότητές της στην Ειδομένη για «λόγους ασφαλείας».

Την ίδια ώρα ιδιαιτέρως αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν και οι ενδοκυβερνητικές κόντρες, μεταξύ των υπουργών Π. Καμμένου και Ν. Τόσκα, για το αν τη σίτιση των ανθρώπων στην Ειδομένη θα αναλάμβανε ο στρατός ή όχι.

eidomeni

Από την Τετάρτη (23/03/2016) ομάδα προσφύγων και μεταναστών προχώρησε σε διαμαρτυρία κλείνοντας την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ευζώνων στο ύψος του Πολύκαστρου. Μέχρι και νωρίς το πρωί της Πέμπτης (24/03/2016) είχαν κλείσει και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας πάνω στην αερογέφυρα Πολυκάστρου και το ρεύμα κυκλοφορίας της ΠΑΘΕ προς τους Ευζώνους με αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Μετά από διαπραγμάτευση με τις αστυνομικές αρχές, οι διαμαρτυρόμενοι απελευθέρωσαν τον δρόμο και επέστρεψαν πίσω.

«Δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε προβλήματα στον ελληνικό λαό, απλώς θέλαμε να καταδείξουμε το πρόβλημά μας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μανάρ από τη Συρία, εξηγώντας ότι οι συνθήκες διαμονής στη σκηνή είναι πολύ δύσκολες, ιδίως για τα παιδιά.

«Θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν όπως όλα τα παιδιά. Να πηγαίνουν σχολείο για να γίνουν χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία και να επιστρέφουν σε ένα σπίτι, όπου θα αισθάνονται ασφαλείς» ανέφερε η γυναίκα.

Οι συνθήκες διαβίωσης είναι τραγικές. Μέλη ΜΚΟ μιλούν ακόμη και για κίνδυνο υποσιτισμού των παιδιών. Εκτός αυτού, σύμφωνα αναφορές από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν ότι το 15% των περιστατικών που χρήζουν ιατρικής φροντίδας είναι παιδιά κάτω των 7 ετών! Η υγεία προσφύγων και μεταναστών επιδεινώνεται καθημερινά.

Η κατάσταση «μυρίζει μπαρούτι». Σήμερα Πέμπτη (24/03/2016) κάποιοι πρόσφυγες ξεκίνησαν και απεργία πείνας ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα...

eidomenipaidia

Εν αναμονή της πρώτης συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία επιπλέον 20.000 θέσεων φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα με σκοπό να μεταφερθούν εκεί τόσο οι χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονται στην Ειδομένη, αλλά και εκείνοι που είναι στον Πειραιά.

Σχετικές ειδήσεις