ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό - Διεθνής Αμνηστία: Θα χρειαστούν 18 χρόνια να φύγουν οι πρόσφυγες από την Ελλάδα

Προσφυγικό - Διεθνής Αμνηστία: Θα χρειαστούν 18 χρόνια να φύγουν οι πρόσφυγες από την Ελλάδα

Αυστηρή προειδοποίηση προς την Ελλάδα και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που υποδέχονται πρόσφυγες να επιταχύνουν τις διαδικασίες μετεγκατάστασης των προσφύγων (relocation) απευθύνει η Διεθνής Αμνηστία, σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα, Πέμπτη (22/09/2016) στη δημοσιότητα, με τον εκπρόσωπό της, Στιβ Σάιμοντς, να αποκαλεί τη χώρα μας «αποθήκη ψυχών».

«Αν συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός για την μετεγκατάσταση των προσφύγων θα χρειαστούν 18 χρόνια για να εκπληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες τις υποχρεώσεις τους», υπογραμμίζεται στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Και συνεχίζει, αναφερόμενος στην Ελλάδα: «Οι άθλιες συνθήκες που αντιμετωπίζουν γυναίκες, άνδρες και παιδιά που είναι παγιδευμένοι εκεί (σ.σ. στην Ελλάδα) είναι αποτέλεσμα της επαίσχυντης συλλογικής αποτυχίας εκ μέρους των Ευρωπαίων ηγετών. Όλοι από κοινού θα πρέπει να ασχοληθούμε με την μετανάστευση των προσφύγων που είναι "ντροπιαστικά" μικρή σε σύγκριση με εκείνη που βιώνουν πολύ φτωχότερες χώρες στην Μέση Ανατολή και στην υποσαχάρια Αφρική - το πρώτο είναι να εφαρμόσουν τις υποσχέσεις τους (οι Ευρωπαίοι ηγέτες) και να μεταφέρουν τους αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται πως σχεδόν 60.000 πρόσφυγες παραμένουν εντός της ελληνικής Επικράτειας, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, ο οποίος στηλιτεύει τη στάση που επιδεικνύουν οι χώρες του Βίζενγκραντ, μη αποδεχόμενες ούτε έναν πρόσφυγα στα εδάφη τους.

Σύμφωνα, τέλος, με την ίδια πηγή, στην Ελλάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 1.489 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Σχετικές ειδήσεις