ΕΛΛΑΔΑ

Μπλόκα αγροτών: Ενισχύονται και πληθαίνουν σε ολόκληρη τη χώρα

Μπλόκα αγροτών: Ενισχύονται και πληθαίνουν σε ολόκληρη τη χώρα

Ειδήσεις για μπλόκα αγροτών: Ενισχύονται και πληθαίνουν τα μπλόκα σε ολόκληρη τη χώρα καθώς οι αγρότες εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στηναύξηση της φορολογίας και στις νέες ασφαλιστικές εισφορές - Παραμένει ισχυρό το μπλόκο των Ευζώνων

Κλειστή μέχρι και την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017, θα παραμείνει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο τελωνείο που βρίσκεται στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια, όπως αποφάσισε σε γενική της συνέλευση η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ το τι μέλλει γενέσθαι θα καθοριστεί σε νέα συνάντηση.

Παράλληλα, αποφασίστηκε οι συντασσόμενοι με την συντονιστική Κεντρικής Μακεδονίας να μην συμμετέχουν στο αυριανό συλλαλητήριο που διοργανώνεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ, σε ένδειξη καλής θέλησης, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στο σημείο αποφάσισαν να επιτρέψουν τη διέλευση των 57 φορτηγών που έχουν εγκλωβιστεί στο σημείο, και με αίτημά τους στις αστυνομικές δυνάμεις, ζήτησαν για όσους επιχειρούν προς το τελωνείο των Ευζώνων, να οδηγούνται στο εξής σε παρακαμπτήριους δρόμους και προς το τελωνείο της Δοϊράνης.

«Ναι σε διάλογο υπό αυστηρές προϋποθέσεις»

«Ναι σε τετραμερή διάλογο, αλλά με υπογραφές σε όσα συμφωνήσουμε επί τόπου», λένε οι αγροτοκτηνοτρόφοι από περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

evzones agrotes3

Κληθείς να απαντήσει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ - ΜΠΕ) εάν ο διάλογος είναι θεμιτός εκ μέρους των αγροτοκτηνοτρόφων, ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Παιονίας Κιλκίς, Θωμάς Καρυπίδης, επισήμανε «έχουμε χορτάσει από λόγια, υποσχέσεις και δεσμεύσεις» και πρόσθεσε «εμείς λοιπόν λέμε ναι σε τετραμερή διάλογο, με τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υπό την προϋπόθεση ότι όσα συμφωνήσουμε, θα υπογραφούν επί τόπου. Όχι μετά, εκεί επί τόπου. Δεν τους έχουμε καμία εμπιστοσύνη».

Μεταξύ άλλων, διευκρίνισε ότι κόστος παραγωγής, ασφαλιστικό και φορολογικό αποτελούν τα μελανά σημεία για τον αγροκτηνοτροφικό κόσμο και τόνισε: «έχουμε προτάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν και να μας δώσουν ανάσα, ακόμη και στα ψηφισμένα μέτρα». Ο κ. Καρυπίδης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση λέγοντας: «όχι μόνο δεν κοιτούν να μας ανακουφίσουν, αλλά φέρνουν νέα μέτρα και ρυθμίσεις που μας βυθίζουν ακόμη περισσότερο» και αναρωτήθηκε λέγοντας: «είναι δυνατόν να μας αναγκάζουν να λαμβάνουμε κωδικό ΕΦΚΑ και να μας υποχρεώνουν σε υποβολή πίνακα προσωπικού πρόσληψης - απόλυσης και υποβολή κάθε μήνα αναλυτικής περιοδικής δήλωσης εισφορών για τους αλλοδαπούς εργάτες που απασχολούμε στα χωράφια μας;» ενώ καταλήγοντας τόνισε: «καταργούν την πληρωμή με εργόσημο και το σύνολο σχεδόν του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στον πρωτογενή αγροτικό τομέα, θα καταβάλλουν μηνιαία εισφορά για τον κλάδο ασφάλισης ως "μισθωτοί" και θα πρέπει να ακολουθούν τα ισχύοντα στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ».

evzones agrotes5

Ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας Πέλλας, Τάσος Κυραλίδης, είπε «πρώτη φορά μια κυβέρνηση στην Ελλάδα και ειδικότερα πρώτη φορά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατάφερε να βγάλει τόσο κόσμο στους δρόμους και παραμένει και στη θέση του». Μεταξύ άλλων είπε ότι «ο υπουργός έχει δηλώσει επανειλημμένα όμηρος των μνημονίων και ότι είναι δεμένα τα χέρια του. Γιατί δεν φεύγει;» αναρωτήθηκε.

Για το θέμα των κοινοτικών ενισχύσεων, συνολικού ύψους 3,7 δισ. ευρώ που λαμβάνουν οι Έλληνες του πρωτογενούς τομέα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, Νίκος Δημητριάδης, είπε: «επιχειρούν να διχάσουν την κοινωνία και να κάνουν να μαλώνουμε μεταξύ μας. Αυτές οι ενισχύσεις μας δίνοντας ως αντιστάθμισμα του υψηλού κόστους παραγωγής μας και προκειμένου τα προϊόντα να φτάσουν στο ράφι σε καλές τιμές για τους Έλληνες καταναλωτές. Αυτή η καραμέλα ότι αγοράζουμε σπίτια και επαύλεις πρέπει να σταματήσει». Παράλληλα, ο ίδιος επισήμανε ότι «αγρότες και κτηνοτρόφοι ρισκάρουν συνεχώς τις δουλειές και τις επενδύσεις τους, αφού αρκεί μια κακοκαιρία να τα τινάξει όλα στον αέρα».

Τονίζεται, ότι στον κόμβο της Ειδομένης, όπου έχουν κατασκηνώσει αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, έφτασαν σήμερα συνάδελφοί τους από τη Σκύδρα, την ορεινή Έδεσσα και το Μελίσσι Πέλλας, ενώ το μπλόκο ενισχύεται διαρκώς και τις επόμενες ώρες αναμένεται να φτάσουν αγρότες από τα ορεινά χωριά των νομών Κιλκίς και Πέλλας.

Υπενθυμίζεται, ότι στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί με τα τρακτέρ τους, που υπολογίζονται σε πάνω από 350, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας από Δήμο Παιονίας, Γιαννιτσά, Χαλκηδόνα, Κιλκίς, Χαλάστρα, Μάλγαρα, Σίνδο, Νησέλι Αλεξάνδρειας και το Αιγίνιο Πιερίας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτοκηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Παιονίας Κιλκίς, Θωμάς Καρυπίδης, ξεκαθάρισε ότι «όσα φορτηγά ή νταλίκες μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα τα περνάμε και χωρίς καθυστερήσεις μάλιστα», ενώ επισήμανε ότι στο «μπλόκο έχουν εγκατασταθεί 400 τρακτέρ και καθημερινά η συμμετοχή υπερβαίνει τα 350 άτομα». Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι στην άλλη πλευρά του τελωνείου, στο έδαφος των Σκοπίων, «ναι μεν έχει σχηματιστεί ουρά, αλλά οι αρχές ενημερώνουν τους οδηγούς και τους καθοδηγούν προκειμένου να φύγουν μέσω του τελωνείου της Δοϊράνης».

Η κίνηση στο τελωνείο με ...αριθμούς

Σύμφωνα με τον κ. Καρυπίδη, καθημερινά από την Ελλάδα περνούν από το τελωνείο των Ευζώνων προς τα Σκόπια, 600 φορτηγά που μεταφέρουν βοξίτη, 200 άλλα με πετρέλαιο και 2.500 ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα με ένα ποσοστό 30% εκ αυτών να πηγαίνουν στη γείτονα για την αγορά τροφίμων, για να εφοδιαστούν καύσιμα, ή και για να επισκεφτούν γιατρούς και συμπλήρωσε ότι σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς καθημερινά "φεύγουν" από την ελληνική αγορά προς τα Σκόπια γείτονα περισσότερα από 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Καρυπίδη, από τα Σκόπια περνούν επί ελληνικού εδάφους καθημερινά ως και 250 οχήματα, με τους επιβάτες να μεταβαίνουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για αγορές και μάλιστα επιστρέφοντας στην πατρίδα τους, εδώ στο τελωνείο των Ευζώνων, από τα αφορολόγητα τους επιστρέφεται ο ΦΠΑ που πλήρωσαν για τις αγορές που έκαναν στην Ελλάδα.

Νέα προσπάθεια για Προμαχώνα

Σε γενική συνέλευση, που θα πραγματοποιήσουν γύρω στις 11 το πρωί, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Σερρών θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους σε ό,τι αφορά τη μετάβασή τους στο τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ωστόσο δεν αποκλείεται να κάνουν και άλλες δράσεις. Ένα σενάριο που κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος, είναι να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας με τα τρακτέρ τους στο κέντρο των Σερρών.

Χθες το πρωί, στα 100 μέτρα πριν από το τελωνείο του Προμαχώνα, παρατάχθηκαν πεζοί αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Σερρών, προκειμένου να πραγματοποιήσουν συμβολική διαμαρτυρία, ενώ μπροστά τους τον δρόμο «φράκαραν» οι αστυνομικές δυνάμεις, που έχουν έντονη παρουσία σε όλο το μήκος του δρόμου που οδηγεί απο τη διασταύρωση Σιδηροκάστρου έξω από τον Λευκώνα, μέχρι και τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Έκλεισε, λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι της Τετάρτης (01/02/2017) η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης – Σερρών στο ύψος του Λευκώνα από αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού που βρίσκονται στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου από τις 25 Ιανουαρίου.

Ο δρόμος παρέμεινε κλειστός για δύο ώρες.

korinthos agrotes2
platikabos larisa2
malgara agrotes
malgara agrotes2
karditsa agrotes

Μία ακόμα κεντρική οδική αρτηρία της χώρας έκλεισε σήμερα Τετάρτη (01/02) λόγω των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των αγροτών.

Ηλεία

Στον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Πατρών - Πύργου, στο ύψος της περιοχής Λατίφι, προχώρησαν λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι, αγρότες της Ηλείας.

Η εθνική οδός Πατρών - Πύργου δόθηκε στην κυκλοφορία λίγες ώρες αργότερα (σ.σ. 17:00), με τα αγροτικά οχήματα να παραμένουν σταθμευμένα στην άκρη του δρόμου, χωρίς όμως να παρεμποδίζεται η κυκλοφορία.

Μαγνησία

Σύμφωνα με πληροφορίες του e-Volos.gr, οι αγρότες, που εδώ και μέρες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Αερινού, αποφάσισαν να ανέβουν πεζοί στην ΠΑΘΕ και να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της για μία ώρα και πιο συγκεκριμένα από τις 16:00 έως τις 17:00 σήμερα το απόγευμα.

Στο σημείο βρίσκονται ήδη δύο οχήματα της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αποφάσεις για τις περαιτέρω κινήσεις τους θα ληφθούν το βράδυ σε συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στο σημείο που έχουν συγκεντρωμένα τα τρακτέρ τους.

Συγκρατημένοι οι αγρότες για μπλόκο στα Τέμπη

Αρκετά συγκρατημένοι φαίνεται πως είναι οι αγρότες, που συγκέντρωσαν χθες το μεσημέρι τα τρακτέρ τους στην παλιά Εθνική Οδό Λάρισας – Βόλου, στον κόμβο του Πλατυκάμπου, αλλά και στον κόμβο της Γυρτώνης του δήμου Τεμπών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τους, από σήμερα, Τετάρτη οι αγρότες που βρίσκονται στα σημεία αναμένουν και άλλα τρακτέρ προκειμένου να ενισχύσουν τα δύο μπλόκα.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων αγροτών, Χρήστος Σιδερόπουλος, τόνισε: «Έχουμε προβληματιστεί γιατί ο κόσμος δεν δείχνει μεγάλη συμμετοχή. Υπάρχουν οικονομικά προβλήματα στον αγροτικό κόσμο, αλλά φαίνεται πως έχει στερέψει και αγωνιστικά. Όμως πρέπει να πούμε πως μπροστά μας από αυτή την κυβέρνηση θα δούμε πράγματα που δεν τα περιμένουμε και ο κόσμος πρέπει να το συνειδητοποιήσει».

Να σημειωθεί πως σήμερα το πρωί, θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις για την πορεία των κινητοποιήσεων, προκειμένου οι αγρότες να εκτιμήσουν αν θα μετακινηθούν όλα τα τρακτέρ προς τον κόμβο της Γυρτώνης, ώστε, όπως λένε, να έχουν «το βλέμμα προς τα Τέμπη».

Εν τω μεταξύ, οι αγρότες του μπλόκου στη Νίκαια, επαναλαμβάνουν καθημερινά τους δίωρους αποκλεισμούς και των δύο ρευμάτων της Εθνικής Οδού.

Σημειώνεται ότι ο δρόμος με κατεύθυνση την Αθήνα είναι κλειστός επ’ αόριστον, από την προηγούμενη Πέμπτη, όπου οι αγρότες με τα τρακτέρ τους από όλη τη Θεσσαλία έχουν παραταχθεί στον κόμβο της Νίκαιας.

Παράλληλα, αγρότες του Τυρνάβου κλείνουν κατά διαστήματα την οδό Λάρισας - Κοζάνης στο ύψος της διασταύρωσης του Αργυροπουλίου.

Παράλληλα, την σήμερα (01/02) οι αγρότες της Νίκαιας θα συμμετάσχουν με τρακτέρ στο «καραβάνι για τη σωτηρία της υγείας» της ΠΟΕΔΗΝ που θα φτάσει στη Λάρισα. Η κινητοποίηση αυτή των υγειονομικών θα διανύσει πορεία 9 χιλιομέτρων, περνώντας από Υγειονομικές Μονάδες και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Αγροτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Λάρισας

Νέες μορφές κινητοποιήσεων φαίνεται πως εντάσσουν στο πρόγραμμα τους οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, καθώς ανακοίνωσαν την πραγματοποίηση αγροτικού συλλαλητηρίου στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα.

Στο κάλεσμα του μπλόκου της Νίκαιας, αναφέρεται μεταξύ άλλων, πως οι μικρομεσαίοι αγρότες βγήκαν στα μπλόκα, διότι όπως λένε, η κυβέρνηση «όχι μόνο δεν υλοποίησε τα αιτήματα τους, αλλά με την πολιτική της προσθέτει κι άλλα βάρη».

Επίσης, οι αγρότες αναφέρουν πως όλα αυτά γίνονται «όταν το εισόδημά συρρικνώνεται λόγω των χαμηλών τιμών για τα προϊόντα που καθορίζει η «ελεύθερη» αγορά και του διογκωμένου κόστους παραγωγής», καλώντας τέλος τους εργαζόμενους και τις άλλες κοινωνικές ομάδες να παλέψουν από κοινού συμμετέχοντας στο αγροτικό συλλαλητήριο της Παρασκευής.

«Με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν έχουμε κανένα λόγο να έλθουμε σε αντιπαράθεση, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση, υποκινώντας τον «κοινωνικό αυτοματισμό». Έχουμε κοινά προβλήματα, καθώς δεχόμαστε την ίδια αντιλαϊκή επίθεση, κοινά συμφέροντα και αιτήματα. Επομένως, κοινός πρέπει να είναι ο αγώνας μας. Η συμμαχία μας δίνει δύναμη και προοπτική στην πάλη μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο κάλεσμα τους.

Νέο μπλόκο στον κόμβο της Ραχούλας

Ακόμα ένα μπλόκο στη περιοχή της Λάρισας ετοιμάζεται να στηθεί την Πέμπτη από αγρότες στα πλαίσια των κινητοποιήσεων που βρίσκονται το τελευταίο διάστημα.

Τα τρακτέρ βρίσκονται ήδη στο κόμβο της Ραχούλας και ετοιμάζονται να κλείσουν την Πέμπτη την Ε.Ο Λάρισας - Τρικάλων.

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες φαίνεται πως οι αγρότες θα διακόψουν την κυκλοφορία της εθνικής οδού από 15:00 μέχρι 17:00.

Τρίκαλα

Στην άκρη του οδοστρώματος στην αερογέφυρα Πετροπόρου, στην εθνική οδό Τρικάλων -Λάρισας, έχουν παρατάξει τα τρακτέρ αγρότες της ευρύτερης περιοχής του δήμου Φαρκαδόνας.

Αύριο,Πέμπτη θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη προκειμένου να αποφασίσουν για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

Μπλόκο στα «πράσινα φανάρια»

Από τις 30 Ιανουαρίου, έχουν προχωρήσει στον επ' αόριστον αποκλεισμό, και των δύο ρευμάτων της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής, στα «πράσινα φανάρια» (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία»), αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής και αρκετών περιοχών της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Το σημείο ενισχύθηκε χθες με συναδέλφους τους από τη Γαλάτιστα Χαλκιδικής και σήμερα αναμένονται και νέες δυνάμεις. Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από παρακαμπτήριες οδούς, μέσω των οποίων είναι εφικτή και η μετάβαση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Δύο φορές επιχείρησαν χθες, αγρότες και κτηνοτρόφοι από το μπλόκο, να μεταβούν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», προκειμένου να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας και χωρίς να κλείνουν τον δρόμο να κατευθυνθούν στον επιβατικό σταθμό για μια συμβολική κινητοποίηση, αλλά ήρθαν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις, η παρουσία των οποίων στο σημείο είναι έντονη. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σήμερα θα γίνουν νέες προσπάθειες.

Κάθοδος των αγροτών με τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη

Στις 14:00 το μεσημέρι αναμένεται να φτάσουν με τριάντα τρακτέρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (πλατεία ΧΑΝΘ) αγρότες και κτηνοτρόφοι από το μπλόκο Δερβενίου, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης.

«Κάναμε αίτημα στην τροχαία και αφού διαβουλεύτηκαν μας έδωσαν θετική απάντηση για την μετάβαση των 30 τρακτέρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζητομάρης, προσθέτοντας ότι αυτή τους η κινητοποίηση εντάσσεται στη διοργάνωση συλλαλητηρίου, αύριο στις 12 το μεσημέρι, με αφορμή τα εγκαίνια (19.00) της 10ης Διεθνούς Έκθεσης Κτηνοτροφίας και Πτηνοτροφίας "Ζootechnia", που ανοίγει τις πύλες της αύριο και θα διαρκέσει έως τις 5/2.

Υπενθυμίζεται, ότι το μπλόκο επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας, στο ύψος του Δερβενίου, έστησαν με τα τρακτέρ τους αγρότες από τις περιοχές Λητής, Δρυμού, Μελισσοχωρίου, Ασσήρου και Λαγκαδά.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με μέλη της διοργάνωσης του συλαλλητηρίου, αύριο, στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη θα πάρουν μέρος, χωρίς τρακτέρ, αγροτοκτηνοτρόφοι και αλιείες από διάφορα μπλόκα. Μεταξύ άλλων, "παρών" στο αυριανό συλλαλητήριο έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα δώσουν αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις περιοχές των Σερρών, Παγγαίου και Δράμας και Ελευθερούπολης. Μάλιστα, σε σημερινή τους γενική συνέλευση, οι συμμετέχοντες στο μπλόκο που έχει στηθεί από τις 25/1 στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου έξω από τον Λευκώνα Σερρών και επιχειρούν, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να μεταβούν στο τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, έδωσαν το "πράσινο φως", σε όσους επιθυμούν να βρίσκονται αύριο στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.

Τονίζεται, ότι για το Σάββατο 4/2 προγραμματίζεται ακόμη μία μετάβαση των αγροτών στο ίδιο σημείο, αλλά με τη διοργάνωση να έχουν άλλες δυνάμεις, χωρίς ωστόσο να έχουν καταλήξει ακόμα οριστικά.

Αποκλεισμοί και στην Κουλούρα

Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει, από τις 23/1 στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας -στην Εγνατία Οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας- άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής. Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούν συμβολικούς αποκλεισμούς μίας ώρας και στα δύο ρεύματα, κίνηση που αναμένεται να επαναλάβουν και σήμερα.

Κατερίνη: Ψήφισμα διαμαρτυρίας στον Πολάκη

Μετά τις δύο σήμερα το μεσημέρι, αγρότες της Κατερίνης -που έχουν στήσει από το απόγευμα του Σαββάτου (28/1) το μπλόκο τους στην αερογέφυρα- προγραμματίζουν τη μετάβασή τους στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, με δύο, τρία τρακτέρ.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατερίνης, Γιώργος Χαρισόπουλος, «θα μεταβούμε στο σημείο, προκειμένου να επιδώσουμε ψήφισμα διαμαρτυρίας, με τα αιτήματά μας στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, που αναμένεται στη 13:00 να παρευρεθεί στην τελετή εγκαινίων της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείου Κατερίνης».

Πανηπειρωτική κινητοποίηση

Σε συμβολική κατάληψη της Εφορίας προχώρησαν το μεσημέρι της Τετάρτης, κτηνοτρόφοι και αγρότες από όλη την Ήπειρο, οι οποίοι νωρίτερα συγκεντρώθηκαν στη κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους αυτοκίνητα. «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να διαδηλώσουμε, μαζί με όλους τους συναδέλφους από την Ήπειρο, τον αγώνα μας για επιβίωση. Ο αγροτικός κόσμος, δεν θα αντέξει», δήλωσε ο Μπάμπης Μπεσλής, μέλος του συντονιστικού από το μπλόκο Κομποτίου 'Αρτας.

Η πρόεδρος των Κτηνοτρόφων από την Θεσπρωτία Μυρτώ Λύκα, τόνισε πως, οι αγρότες της Ηπείρου είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα. Στο συλλαλητήριο των αγροτών συμμετέχουν μέλη φορέων και συνδικαλιστικών σωματείων. Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα και απευθύνουν κάλεσμα, «στον λαό που πλήττετε από πολιτικές λιτότητας», όπως ανέφερε ο Μπάμπης Μπεσλής.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι, δηλώνουν κατηγορηματικά: « Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε μέχρι εσχάτων. Αυτοί οι νόμοι δεν θα περάσουν. Δεν θα περάσουν ούτε και στην πράξη, γιατί κανένας δεν έχει να πληρώσει».

Σήμερα, το συντονιστικό των αγροτών στην Ήπειρο, αναμένεται να αποφασίσει εάν τις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, θα παραταχθούν τρακτέρ στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Να σημειωθεί πως, μπλόκα αγροτών έχουν στηθεί στους κόμβους Κομποτίου και Αγίου Δημητρίου στη Ιόνια Οδό από αγρότες της Άρτας, καθώς και στον Λούρο της Πρέβεζας.

Δυτική Μακεδονία

Περισσότερα από 2.000 φυλλάδια με τα αιτήματά τους διανέμουν σήμερα, στη λαϊκή αγορά της Καστοριάς, οι αγρότες που συμμετέχουν στο μπλόκο που στήθηκε από τις 30/1 στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας Οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

Αύριο Πέμπτη 02/02, οι ίδιοι προγραμματίζουν συμβολικό αποκλεισμό, από τις 12 το μεσημέρι και για δύο ώρες, στο τελωνείο της περιοχής, όπου γίνεται εκτελωνισμός των προϊόντων. «Στόχος του αποκλεισμού είναι να αναδείξουμε τη διάσταση των ελληνοποιήσεων, κυρίως φασόλια και μήλα, πρακτική που έχει ρημάξει την αγορά, οδηγώντας σε σημαντική συρρίκνωση του εισοδήματος των παραγωγών» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος.

Για την Παρασκευή, έχει αποφασιστεί η διοργάνωση Παναγροτικού Συλλαλητηρίου στο κέντρο της Καστοριάς και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μόσχος απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα προς όλους τους πολίτες, από όποια επαγγελματική τάξη και αν προέρχονται, προκειμένου να συμμετάσχουν.

Βάσει της απόφασης που έλαβαν πρόσφατα σε ευρεία σύσκεψή τους οι επικεφαλής των συντονιστικών Δυτικής Μακεδονίας, έως και αύριο αναμένεται να έχουν στηθεί τα αγροτικά μπλόκα, στα περισσότερα σημεία που έχουν επιλεγεί.

Εν τω μεταξύ, στο Καλονέρι Βοείου, στήθηκε το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας Οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας, ενώ θέση πήραν και αγρότες και κτηνοτρόφοι του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην Εθνική Οδό Φλώρινας-Έδεσσας. Στο μεταξύ, στήθηκε και το μπλόκο στον κόμβο Μανιακίου, επί της Εθνικής Οδού Φλώρινας-Έδεσσας επίσης, από αγρότες και κτηνοτρόφους των Πύργων Πτολεμαϊδας.

Αύριο συνεδριάζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι Φλώρινα, χωριών Βοίου, Νεάπολης και Τσοτυλίου, προκειμένου να καθορίσουν το ακριβές σημείο όπου και θα στήσουν άμεσα το μπλόκο τους.

Ετοιμάζονται για το συλλαλητήριο

Οι συντασσόμενοι με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, δεν προτίθενται να προβούν σε αποκλεισμούς δρόμων, όπως επανειλλημένα έχουν δηλώσει.

Το μόνο που οργανώνουν είναι συλλαλητήριο στην 10η Διεθνή Έκθεση Κτηνοτοροφίας και Πτηνοτροφίας «Ζοοtechnia» αύριο, Πέμπτη, οπότε ανοίγει τις πύλες της στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έχουν αποφασίσει να τηρήσουν στάση αναμονής. Τις επόμενες ημέρες θα συναντηθούν για να σταθμίσουν την κατάσταση και να δουν πώς θα κινηθούν στο εξής. Πάντως, όπως κάνουν σαφές ότι «παρακολουθούν στενά τι γίνεται σε όλη την Ελλάδα σε επίπεδο κινητοποιήσεων».

Μπλόκο στον Μπράλο θέλουν να στήσουν οι αγρότες της Φθιώτιδας

Μετά από πολλές συναντήσεις και διαβουλεύσεις οι αγρότες του Παμφθιωτικού Αγροτικού Συλλόγου αποφάσισαν να βγουν σήμερα Τετάρτη στον κόμβο του Μπράλου καλώντας ταυτόχρονα όλους τους αγρότες από κάθε περιοχή της Φθιώτιδας για να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Ο κόμβος του Μπράλου είναι ένα δύσκολο και κομβικό σημείο, που όπως αποδείχθηκε από τις περσινές κινητοποιήσεις αν αποκλειστεί προκαλεί «έμφραγμα» στην κυκλοφορία των οχημάτων τόσο στο Εθνικό όσο και στο παράπλευρο δίκτυο.

Κάλεσμα από το μπλόκο της Ανθήλης

Την ίδια ώρα οι αγρότες από το μπλόκο της Ανθήλης καλούν τους αγρότες της Φθιώτιδας να έρθουν στο δικό τους μπλόκο, έτσι ώστε να υπάρχει ένα κοινό και δυνατό μπλόκο στη Φθιώτιδα.

Τέλος οι αγρότες της Φθιώτιδας αποφάσισαν την Πέμπτη να πάνε στην Θεσσαλονίκη για διαμαρτυρία, όπου ο Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου θα εγκαινιάσει την Διεθνή Έκθεση Ζωοτέχνικα.

Αχαΐα

Στην Αχαΐα, αγρότες έχουν αρχίσει να σταθμεύουν αγροτικά μηχανήματα δίπλα από την εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας.

Όπως είπε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γραμματέας του αγροτικού συλλόγου δυτικής Αχαΐας Δημήτρης Φλίγγος, συγκέντρωση μηχανημάτων θα συνεχιστεί μέχρι και την Κυριακή, χωρίς όμως να γίνει αποκλεισμός της εθνικής οδού.

Ωστόσο, την Κυριακή το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση, όπου θα αποφασισθεί αν θα κλιμακωθούν ή όχι οι κινητοποιήσεις.

Στην Αιγιάλεια, αγρότες αποκλείουν κάθε απόγευμα για περίπου τρεις ώρες την εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου.

Αιτωλοακαρνανία

Στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες έχουν παρατάξει τρακτέρ δίπλα από την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλοβρύσου, αλλά δεν έχουν πάρει απόφαση για αποκλεισμό του δρόμου.

Επίσης, στην περιοχή της Βόνιτσας αγρότες προχωρούν κάθε μεσημέρι σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Βόνιτσας - Λευκάδας, στο ύψος του κόμβου της «Βρυσούλας».




Σχετικές ειδήσεις