ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται απολύσεις και εφεδρεία στο δημόσιο

Έρχονται απολύσεις και εφεδρεία στο δημόσιο
Δείτε τις αλλαγές στους μισθούς και ποιοι θα περάσουν σε εργασιακή εφεδρεία...

Σε όλα όσα απαίτησαν οι δανειστές φαίνεται πως υποχωρεί η κυβέρνηση, μετά τις χθεσινές εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών ο οποίος ανακοίνωσε σειρά μέτρων που πλήττει άμεσα τους δημοσίους υπαλλήλους. Η εφαρμογή των μέτρων θα γίνει με τις «ευλογίες» της τρόικας το ταχύτερο δυνατόν.

Στο στόχαστρο του οικονομικού επιτελείου έχει μπει ο δημόσιος τομέας, με μεγάλο ποσοστό πλέον των υπαλλήλων να είναι υποψήφιοι για εργασιακή εφεδρεία.

Οι αλλαγές που έχει στα σκαριά το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να θίξουν εργαζόμενους με μέσες και υψηλότερες αποδοχές, ενώ από την πλευρά τους οι δημόσιοι υπάλληλοι ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις.

Η προσωπική διαφορά παύει να υφίσταται, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξει δραματική μείωση των συνολικών αποδοχών όπως στις περιπτώσεις εφοριακών και τελωνιακών υπαλλήλων.

Το ενιαίο μισθολόγιο που θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο, προβλέπει έναν ενιαίο μισθό για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα και τα ίδια χρόνια εργασίας. Δηλαδή ο μισθός θα είναι ένας για όλους και δεν θα καθορίζεται από το φορέα.

Το νέο μισθολόγιο προβλέπει ότι από τα 104 σήμερα επιδόματα θα παραμείνουν μόνο 2 και ένα μέρος από τα υπόλοιπα θα ενσωματωθεί στον βασικό μισθό.

Ποιοι θα βγουν σε εργασιακή εφεδρεία

Με την εφαρμογή των νέων μέτρων, οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και όσοι έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου θα περάσουν άμεσα σε εργασιακή εφεδρεία και θα τεθούν στην κρίση του ΑΣΕΠ . Αν δεν συγκεντρώνουν τα απαραίτητα προσόντα για να μεταταγούν - ή να επιλέξουν την εθελούσια έξοδο αν βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση - τότε απειλούνται με απόλυση.

Όσοι υπαχθούν στην εφεδρεία θα αμείβονται για έναν χρόνο με το 60% του τελευταίου βασικού τους μισθού, ενώ την ίδια περίοδο θα έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν σε πίνακες κατάταξης του ΑΣΕΠ το οποίο θα αξιολογήσει πόσοι δικαιούνται μετάταξης σε άλλο φορέα του Δημοσίου.

Ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να αναφέρει τη λέξη απολύσεις, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι σταδιακά θα ισχύσει ότι ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, όσον αφορά τον στενό δημόσιο τομέα (υπουργεία, δικαστικοί, εκπαιδευτικοί, σώματα ασφαλείας) σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προωθείται ο θεσμός του «κρατικού υπαλλήλου». Πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι μισθολογικές καταστάσεις των υπαλλήλων που ανήκουν στον κλειστό δημόσιο τομέα να συγκεντρωθούν στο υπουργείο Οικονομικών ώστε να υπάρχει μια κεντρική διαχείριση των αποδοχών.

Ο κ. Βενιζέλος εξήγγειλε ακόμη ότι θα θεσπιστεί επίδομα παραγωγικότητας όχι μόνο για προϊσταμένους και διευθυντές αλλά και για κατώτερους υπαλλήλους το οποίο θα είναι «μετρήσιμο» και θα χορηγείται όταν ο υπάλληλος « πιάσει» κάποιους στόχους της υπηρεσίας.

Με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και των νέων μέτρων η κυβέρνηση ευελπιστεί να περιορίσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και να αυξήσει την παραγωγικότητά τους.

Διαβάστε επίσης: Αποφάσεις ΠΑ-ΣΟΚ και ΔΕΟΣ στο υπουργικό