ΕΛΛΑΔΑ

Ανοιχτή κόντρα ΕΥΠ-ΑΔΑΕ

Ανοιχτή κόντρα ΕΥΠ-ΑΔΑΕ

Την έντονη αντίδραση της ΕΥΠ προκάλεσαν οι αναφορές του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, (ΑΔΑΕ), Ανδρέα Λαμπρινόπουλου, στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Ο κ. Λαμπρινόπουλος υποστήριξε ότι υπάρχει μόνον μία μικρή συσκευή υποκλοπών της ΕΥΠ, ενώ άφησε αιχμές για ύποπτες παρακολουθήσεις ιδιωτών από μυστικές υπηρεσίες.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΥΠ τονίζει ότι λειτουργεί «με απόλυτο σεβασμό στους νόμους του κράτους» και ζήτησε από την ΑΔΑΕ να προχωρήσει «το ταχύτερο δυνατό» σε έλεγχο, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία στους πολίτες για τη λειτουργία της υπηρεσίας.

Μάλιστα, η ΕΥΠ επισημαίνει ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει ελέγξει, ως όφειλε, την υπηρεσία από το 2009, οπότε και ανέλαβε η παρούσα διοίκηση.

Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο αριθμός των άρσεων του απορρήτου υπαγορεύεται από την ανάγκη προάσπισης των εθνικών θεμάτων και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και στη βάση της προβλεπόμενης διαδικασίας.

«Είναι προφανές ότι η ΕΥΠ υπόκειται σε εισαγγελικό έλεγχο και όσον αφορά την ταυτοποίηση των αριθμών, των οποίων αίρεται το απόρρητο, με τα πρόσωπα στα οποία ανήκουν», καταλήγει η ανακοίνωση.