ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία - Νεκροί στη Χαλκιδική: Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους - Ένας αγνοούμενος

Κακοκαιρία - Νεκροί στη Χαλκιδική: Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους - Ένας αγνοούμενος
Eurokinissi

Δραματική η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα - Τουλάχιστον έξι νεκροί ο μέχρι στιγμής απολογισμός της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε το βράδυ της Τετάρτης (10/7) τον νομό Χαλκιδικής - Σε εξέλιξη οι έρευνες για αγνοούμενο ψαρά στη Νέα Καλλικράτεια - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κυρήχθηκε ο νομός

Η θεομηνία που χτύπησε το βράδυ της Τετάρτης (10/07) αφήνει πίσω της νεκρούς, τραυματίες και τεράστιες καταστροφές.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης (10/7) στο νομό Χαλκιδικής. Ανάμεσα στα θύματα είναι και δύο παιδιά.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Χαράλαμπος Στεργιάδης, διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τον οποίο επικοινώνησε το Newbomb.gr, πρόκειται για έναν Ρώσο τουρίστα και το μόλις δύο ετών μωρού του, μία γυναίκα και ο γιος της που καταπλακώθηκαν από υπόστεγο που κατέρρευσε, καθώς επίσης και ένα ζευγάρι αλλοδαπών που τραυματίστηκαν θανάσιμα όταν το τροχόσπιτο στο οποίο βρίσκονταν ανετράπη.

Δείτε φωτογραφίες από τα σημεία της τραγωδίας:

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Εικόνες απόκάλυψης

Τα βίντεο και οι φωτογραφίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τον φονικό ανεμοστρόβιλο που χτύπησε το πρώτο και το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής – δηλαδή την Κασσάνδρα και την Σιθωνία – είναι κυριολεκτικά τρομακτικές.

«Είναι σαν να έπεσε βόμβα», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος που κι αυτός προσπαθεί να συντονίσει τη διαχείριση της κατάστασης μέσα στο μαύρο σκοτάδι, αφού υπάρχει διακοπή στην ηλεκτροδότηση.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Μπλακ άουτ σημειώθηκε στο πρώτο πόδι, την ώρα που η καταρρακτώδης βροχή και ο μανιασμένος αέρας σήκωναν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Σημειώνεται ότι η Πυροσβεστική προσπαθεί εδώ και πολλές ώρες να ανοίξει δρόμους που έκλεισαν λόγω πτώσης δέντρων ενώ συνεργεία της ΔΕΗ προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χαλκιδική

Η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής κηρύχθηκε λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (10/7) σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την πρώτη στιγμή έθεσαν σε συναγερμό όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες τους οι οποίες κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να βοηθήσουν τους εκατοντάδες πολίτες που καλούν σε βοήθεια.

Άτυπα στο συντονισμό μετέχει και ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος θα αναλάβει τη Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας. Βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον εκτελεστικό γραμματέα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Νίκο Ιωάννου και το γενικό διευθυντή Πολιτικής Προστασίας κ. Χαράλαμπο Στεργιάδη.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 40 συνεργεία σε όλο το νομό Χαλκιδικής τα οποία προσπαθούν να βοηθήσουν συμπολίτες μας, πολλοί εκ των οποίων είναι εγκλωβισμένοι. Έχουν ήδη ενεργοποιηθεί όλες οι εθελοντικές ομάδες του νομού και έχουν ειδοποιηθεί και όλοι οι μηχανικοί της περιφέρειας οι οποίοι από τις 5:30 το πρωί θα ξεκινήσουν την διαδικασία καταγραφής των ζημιών σε σπίτια, αλλά και σε δημόσιες υποδομές. Παράλληλα επί ποδός είναι και συνεργεία της ΔΕΗ καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροφωτισμού στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο. Η έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη θα γίνει νωρίς το πρωί με τη συμμετοχή και της Περιφέρειας.

Αγωνία για ψαρά - Ολονύχτιο θρίλερ

Στο μεταξύ σε εξέλιξη είναι έρευνες από το λιμενικό σώμα στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Καλλικράτειας για τον εντοπισμό ενός ψαρά, που βγήκε το απόγευμα για ψάρεμα με το σκάφος του ενώ στην περιοχή επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες.

Όσον αφορά την πληροφορία για νεκρό και στην Ημαθία, ο κ. Στεργιάδης τόνισε ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει ο θάνατος του άτυχου άνδρα οφείλεται σε παθολογικά αίτια.

Σε επικοινωνία που είχε το Newsbomb.gr, με τον δήμαρχο Νέας Προποντίδας κ. Μανώλη Καρρά, ο δήμαρχος ανέφερε: «Στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών έχουν μεταφερθεί οι σοροί ενός νεαρού πατέρα και του μόλις δύο ετών μωρού του ενώ, στην ίδια περιοχή έχει εντοπιστεί και μία γυναίκα επίσης νεκρή κάτω από υπόστεγο που κατέρρευσε».

«Η κατάσταση είναι δραματική. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να συμμαζέψουμε ό,τι μπορούμε. Όλη η περιοχή είναι στο σκοτάδι. Το μπουρίνι διήρκεσε μόλις 15 λεπτά και κατέστρεψε τα πάντα», σημειώνει ο κ. Καρράς.

Μία γυναίκα και ο γιος της έχασαν τη ζωή τους στα Νέα Πλάγια του δήμου Νέας Προποντίδας, όταν καταπλακώθηκαν από στέγαστρο ταβέρνας, ενώ στη Σωζόπολη, του ίδιου δήμου, ανδρόγυνο αλλοδαπών τραυματίστηκε θανάσιμα, ύστερα από ανατροπή τροχόσπιτου.

Οι τοπικές Αρχές βρίσκονται επί ποδός καθώς υπάρχουν κι άλλα περιστατικά στα οποία ζητήθηκε συνδρομή πυροσβεστικής και αστυνομίας.

Κεραυνός έπεσε πάνω σε σπίτι στη Θεσσαλονίκη

Τον τρόμο έζησε μία ολόκληρη περιοχή του Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, όταν κατά τη διάρκεια έντονης καταιγίδας που έπληξε την περιοχή, ένας κεραυνός έπεσε πάνω σε σπίτι.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

Κακοκαιρία στην Ημαθία

Μεγάλη αναστάτωση έφερε στην Ημαθία το ξαφνικό μπουρίνι, το βράδυ της Τετάρτης (10/7) που μπορεί να κράτησε λίγο, αλλά δημιούργησε πολλά προβλήματα.

Μέσα στον όλο χαμό της νεροποντής, πληροφορίες του InVeria.gr αναφέρουν ότι πρόσεκρουσε λεωφορείο των ΚΤΕΛ σε δέντρο, στο δρόμο Αλεξάνδρεια - Βρυσάκι, χωρίς ευτυχώς να έχει σημειωθεί σοβαρός τραυματισμός στους επιβάτες, τουλάχιστον σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Στο σημείο ωστόσο έχουν κοπεί καλώδια της ΔΕΗ και υπάρχει κίνδυνος.

Από την άλλη, η Πυροσβεστική κλήθηκε να απεγκλωβίσει κόσμο από ασανσέρ σε διάφορες περιοχές της Βέροιας, καθώς σημειώθηκαν μικροδιακοπές ρεύματος.

Ένα ακόμη περιστατικό έγινε στην Πατρίδα, όπου δέντρο έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο, κόβοντας επίσης ηλεκτροφόρα καλώδια. Δέντρο έπεσε και στο κέντρο της Βέροιας, στην οδό Μ. Αλεξάνδρου.

Μεταξύ των πολλών περιστατικών, είναι και η πτώση δέντρου στο δρόμο προς Λαζοχώρι, πριν την κλινική του Δερέ, που είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος, ενώ αντίστοιχη πτώση έγινε και στον δρόμο προς Ταγαροχώρι.

Αντίστοιχο περιστατικό αναφέρεται και στο γήπεδο ποδοσφαίρου στο Μακροχώρι. Όλες οι υπηρεσίες είναι επί ποδός, αστυνομία, πυροσβεστική, ΔΕΗ, ΕΚΑΒ και προσπαθούν να επιληφθούν των δεκάδων περιστατικών.

Τεράστιες καταστροφές από το χαλάζι στην Αλεξανδρούπολη

Λίγα λεπτά έντονης χαλαζόπτωσης, στη διάρκεια καλοκαιρινού μπουρινιού που ξέσπασε περίπου στις 7 το απόγευμα στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, ήταν αρκετά για να προκληθούν, μεγάλες καταστροφές σε κατοικίες, επιχειρήσεις και οχήματα.

Οι κάτοικοι και επιχειρηματίες των οικισμών της Μάκρης, των Δικέλλων, της Μεσημβρίας, δήλωσαν στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) πως είδαν να θρυμματίζονται τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων τους, οι βιτρίνες των καταστημάτων τους, παράθυρα και τζαμαρίες των σπιτιών τους, από τις μπάλες χαλαζιού, που όπως λένε ήταν σε μέγεθος μήλου.

Στην πλατεία της Μάκρης οι αστυνομικές Αρχές καταγράφουν ήδη τις ζημίες των οχημάτων, ενώ επί ποδός βρίσκεται η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και η πυροσβεστική.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αναμένονται καταιγίδες και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Χαλάζι σε μέγεθος μπάλας του γκολφ

Για περισσότερο από 15 λεπτά, η χαλαζόπτωση ήταν έντονη και το χαλάζι είχε το μέγεθος μπάλας του γκολφ (ή αυγού). Πρωτοφανές για τα χρονικά όπως αναφέρουν οι κάτοικοι των Δικέλλων και της Μάκρης οι οποίοι έχουν υποστεί πολλές υλικές ζημιές.

Όπως αναφέρει το e-evros.gr, oι μαρτυρίες αλλά και οι εικόνες που ακολουθούν, κάνουν λόγο για μεγάλες καταστροφές.

Έχουν τρυπήσει σκεπές σπιτιών ενώ λίγο πριν τις 21:00 βρέχει καταρακτωδώς για δεύτερη φορά. Σπίτια και οικήματα με τρύπιες σκεπές πλημμυρίζουν ενώ οι κάτοικοι βρίσκονται για δεύτερη φορά σε διάστημα λίφων ωρών στο έλεος της κακοκαιρίας.

Δείτε το βίντεο:

Ίδια κατάσταση επικρατεί και στο νησί της Σαμοθράκης όπου καταγράφονται εξίσου έντονα καιρικά φαινόμενα.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery που ακολουθεί:

Πηγές: inveria.gr, thestival.gr, grtimes, e-evros

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά ΤΩΡΑ: Μάχη με τις φλόγες σε έξι πύρινα μέτωπα - Δύσκολη νύχτα για τους πυροσβέστες

Καιρός: Προσοχή! Ισχυρές καταιγίδες τις επόμενες ώρες - Προειδοποίηση Σάκη Αρναούτογλου