Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΛΛΑΔΑ

Ο high tech κτηνοτρόφος των Σερρών: Άρμεγμα αγελάδων από... ρομπότ

Newsbomb

Σε κτηνοτροφική μονάδα στις Σέρρες οι αγελάδες αρμέγονται πλέον από ένα προηγμένο ρομποτικό σύστημα

Η τεχνολογία έχει μπει σε όλους τους τομείς της ζωής μας, τώρα και στο... άρμεγμα.

Συγκεκριμένα, στις Σέρρες σε κτηνοτροφική μονάδα τις αγελάδες πλέον δεν αρμέγουν άνθρωποι αλλά ένα προηγμένο ρομποτικό σύστημα.

Αναγκαστικά γινόμαστε και high tech λέει ο Γιώργος Κλιάμπας, κτηνοτρόφος, μιλώντας στο ΟΡΕΝ.

«Πρόκειται για αυτόματο ρομποτικό σύστημα άρμεξης. Δεν επεμβαίνει ανθρώπινο χέρι καθόλου και η αγελάδα μπαίνει μόνη της και αρμέγεται από το μηχάνημα».

Όπως εξηγεί ο κ. Κλιάμπας «το ρομπότ γνωρίζει ποια αγελάδα είναι από τον αισθητήρα που έχει επάνω της, ενώ υπάρχει αρχείο από το προηγούμενο άρμεγμα». Μάλιστα το ρομπότ «ελέγχει την ποιότηα και την ποσότητα καθώς και τη ροή του γάλακτος αλλά και τη θερμοκρασία».

Η παραγωγή πάντως έχει παρουσιάσει αύξηση, ενώ οι αγελάδες φαίνεται πως έχουν δεχθεί το νέο αυτό σύστημα καθώς πηγαίνουν μόνες τους για το άρμεγμα.

Ο κτηνοτρόφος λέει παράλληλα ότι το ρομπότ έχει βοηθήσει πολύ και στην πρόληψη, «καθώς μέσα από τον αισθητήρα ελέγχεται και η συμπεριφορά του ζώου και προλαμβάνεται έτσι μία δυσάρεστη κατάσταση για την αγελάδα».

Σε ερώτηση ωστόσο για τον λόγο που τα γαλακτοκομκά είναι πλέον τόσο ακριβά για τους καταναλωτές, ο κ. Κλιάμπας σημείωσε ότι δεν εξαρτάται από τους παραγωγούς.

Για σχετικά μεγάλες μονάδες το κόστος είναι γύρω στα 0,50 ευρώ και στο ράφι φτάνει γύρω στο 1,5 ευρώ, αυτό έχει να κάνει καθαρά με την αύξηση κόστους από βιομηχανίες, σούπερμαρκετ και τη γενική διαδικασία logistics, ενώ επεσήμανε ότι «είμαστε ήδη πιεσμένοι από αυτό το κοστολόγιο».