Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΛΛΑΔΑ

Σε εξέλιξη νέα πορεία μνήμης για τον Α. Γρηγορόπουλο (pics)

Newsbomb

Ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 19.00 η νέα συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας για την επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2008 από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Περισσότεροι από 7.000 ήταν συγκεντρωμένοι. Η οδός Πανεπιστημίου και οι γύρω δρόμοι είναι κλειστοί και η πορεία αφού έφτασε στο Σύνταγμα διαλύθηκε σε μικρότερες ομάδες.

Επεισόδια στην πορεία

Διαδηλωτές που βρίσκονται στην ουρά της πορείας προκάλεσαν φθορές στην είσοδο καταστήματος ενώ έσπασαν μάρμαρα κοντά στο υπουργείο Εργασίας και πέταξαν πέτρες εναντίον των ΜΑΤ κοντά στη Στοά Πεσμαζόγλου. Επίσης έσπασαν την τζαμαρία μιας τράπεζας, στάσεις λεωφορείων ενώ έβαλαν και φωτιές σε κάδους. Επίσης ομάδα διαδηλωτών πέταξε πέτρες εναντίον των ΜΑΤ στη Βουκουρεστίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου προχώρησαν το πρωί του Σαββάτου σε κατάληψη του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα», στο Θησείο, σε ένδειξη συμπαράστασης στον Ν.Ρωμανό.

Νωρίτερα ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τον Γρηγορόπουλο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αγρίνιο και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Τόσο, στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Πάτρα και το Αγρίνιο το σκηνικό «έντυσαν» πετροπόλεμος, φωτιές, ζημιές σε καταστήματα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα, ενώ στην Αθήνα ένταση σημειώθηκε μόνο στην οδό Ακαδημίας.

Φωτιές και βόμβες μολότοφ στη Θεσσαλονίκη

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το κέντρο της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της πορείας στην οδό Τσιμισκή. Συγκεκριμένα, μόλις η πορεία έφτασε στο ύψος του πολυκαταστήματος, κουκουλοφόροι προκάλεσαν φθορές σε βιτρίνες καταστημάτων, ενώ σε ένα από αυτά προκλήθηκε μικρής έκτασης πυρκαγιάς, η οποία, ωστόσο, κατασβέστηκε άμεσα. Με βάση ρεπορτάζ του thousandnews, η πυρκαγιά προκάλεσε πανικό σε όσους βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα στο πολυκατάστημα, οι οποίοι βγήκαν αμέσως έξω. Σύμφωνα με το voria.gr, την ίδια στιγμή, άγνωστοι που εξήλθαν του κύριου όγκου των διαδηλωτών πέταξαν βόμβες μολότοφ προς τους αστυνομικούς που παρακολουθούσαν την πορεία σε όλη της τη διαδρομή από την Καμάρα. Οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψεις χειροβομβίδων κρότου λάμψης και δακρυγόνα, ενώ πραγματοποίησαν και τουλάχιστον πέντε προσαγωγές.

Επεισόδια και στην Πάτρα

Σε πέντε συλλήψεις έχει προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομία μετά τα επεισόδια που εκδηλώθηκαν σήμερα το μεσημέρι στο κέντρο της Πάτρας, κατά τη διάρκεια της πορείας στην μνήμη του δολοφονηθέντος, Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι προσαγωγές που έγιναν στην Ασφάλεια Πατρών, κατά την διάρκεια των επεισοδίων, έφθασαν τις εννέα.
Μετά τις προσαγωγές, ομάδες αντιεξουσιαστών έκαναν συγκέντρωση κοντά στο κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης, αλλά έπειτα από περίπου μία ώρα αποχώρησαν.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, ενώ καταγγελίες που γίνονται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνουν λόγο για τραυματισμό και ενός νεαρού διαδηλωτή.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιεξουσιαστές παραμένουν συγκεντρωμένοι μέσα στο κτίριο του πρώην παραρτήματος, χωρίς ακόμα να έχει γίνει γνωστό, το αν προτίθενται να κάνουν πορεία στο κέντρο της Πάτρας.
Πάντως, στο κέντρο της πόλης, παραμένουν σε επιφυλακή δυνάμεις της Αστυνομίας, για την αντιμετώπιση τυχόν νέων επεισοδίων.

Ήρεμα τα πνεύματα στην Αθήνα

Λίγο πριν από τις 14:30 ξεκίνησε η πορεία των χιλιάδων μαθητών και φοιτητών με το κέντρο της Αθήνας να θυμίζει "φρούριο". Τα πνεύματα ήταν ήρεμα, ωστόσο σημειώθηκε μικρή ένταση έξω από το κτήριο της Ακαδημίας, στο ύψος της Πανεπιστημίου, όταν νεαροί έριξαν πέτρες και νεράντζια στις αστυνομικές δυνάμεις που απάντησαν με τη ρίψη χειροβομβίδων κρότου -λάμψης. Λίγο πριν τις 16.00 η πορεία ολοκληρώθηκε και οι διαδηλωτές άρχισαν να διαλύονται.

Υπενθυμίζεται, ότι οι εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιούνται στη σκιά της απεργίας πείνας που έχει ξεκκνήσει εδώ και περίπου ένα μήνα ο Νίκος Ρωμανός, με αίτημα εκπαιδευτική άδεια για να παρακολουθήσει μαθήματα της σχολής στην οποία έχει περάσει.