ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπεγράφη συμβόλαιο για 1 δισ. κυβ. μέτρα αζέρικου φυσ. αερίου το έτος

Υπεγράφη συμβόλαιο για 1 δισ. κυβ. μέτρα αζέρικου φυσ. αερίου το έτος

Συμβόλαιο για προμήθεια 1 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου το χρόνο από το Αζερμπαιτζάν σε τιμές Δυτικής Ευρώπης υπέγραψε σήμερα στο Μπακού η διοίκηση της ΔΕΠΑ με την κρατική αζερική εταιρεία SOCAR και την Κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ.

Το συμβόλαιο έχει διάρκεια 25 ετών και το αέριο θα μεταφέρεται μέσω του νοτίου διαδρόμου φυσικού αερίου στον οποίο περιλαμβάνεται και ο αγωγός TAP. Η ροή του αερίου αναμένεται να ξεκινήσει το 2019.

Σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ, «οι εντατικές προσπάθειες της ελληνικής Κυβέρνησης και η δυναμική συμμετοχή της Ελλάδας στην προώθηση και τελικά επικράτηση του αγωγού ΤAP οδήγησαν στη σημερινή εξαιρετικά σημαντική συμφωνία για την παροχή φυσικού αερίου από την κοινοπραξία Shah Deniz μέσω του συγκεκριμένου αγωγού».

Η συμβολή του ΥΠΕΚΑ, τονίζεται και ιδιαιτέρως του Υφυπουργού, κ. Μάκη Παπαγεωργίου, ενίσχυσαν σημαντικά την προσπάθεια της ΔΕΠΑ για την επίτευξη ανταγωνιστικών τιμών στην προμήθεια φυσικού αερίου, ενώ ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης, μιλώντας από το Μπακού, μετέφερε την ικανοποίηση του υπουργού ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη για την επίτευξη της συμφωνίας. Η ΔΕΠΑ τονίζει ακόμη ότι «μέσω της αξιοποίησης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ 2, φυσικό αέριο θα μεταφέρεται από το Αζερμπαϊτζάν για πρώτη φορά απευθείας στην Ευρώπη, ανοίγοντας το Νότιο Διάδρομο» και προσθέτει:

«Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο σε αυτή την εξέλιξη, καθώς μέσω της χώρας μας το φυσικό αέριο θα εισέρχεται στην αγορά αξιοποιώντας τους αγωγούς που διασχίζουν την Ελλάδα περιλαμβανομένου του IGB, του διασυνδετήριου αγωγού μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, έργου στο οποίο συμμετέχει και η ΔΕΠΑ».

«Η συμφωνία αυτή ενισχύει τις προσπάθειες της ΔΕΠΑ για διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας, ανταγωνιστικές τιμές και ενεργειακή ασφάλεια τόσο για την Ελληνική όσο και για τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στις οποίες η ΔΕΠΑ σχεδιάζει να επεκταθεί. Αυτή η εξέλιξη θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο κ. Χάρης Σαχίνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ.

Η κοινοπραξία εκμετάλλευσης του αζερικού κοιτάσματος φυσικού αερίου «Σαχ Ντενίζ» ανακοίνωσε σήμερα την υπογραφή συμφωνιών για την προμήθεια άνω των 10 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, με 9 εταιρίες σε Ιταλία, Ελλάδα και Βουλγαρία.

Μαζί με τη συμφωνία για πώληση 6 δια κ. μ. στην Τουρκία που είχε προηγηθεί, θα μεταφέρονται συνολικά ετησίως 16 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ 2, με αγωγούς συνολικού μήκους 3.500 χλμ, μέσω του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας, της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας, και από εκεί υποθαλασσίως από την Αδριατική Θάλασσα, στην Ιταλία.

«Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία αυτή θα ωφελήσει τους Ευρωπαίους καταναλωτές, διαδραματίζοντας ταυτόχρονα σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας», τόνισε ο κ.Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ, Πρόεδρος της SOCAR.

Δήλωση Μ. Παπαγεωργίου για τη συμφωνία

«H σημερινή υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στην ΔΕΠΑ και την Κοινοπραξία του Shah Deniz για την προμήθεια φυσικού αερίου από τον αγωγό TAP, αποτελεί μία έμπρακτη επιβράβευση των δυναμικών ενεργειών της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς ενέργειας, και τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος επ΄ ωφελεία της εθνικής οικονομίας», επισημαίνει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου, σε δήλωσή του σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ της ΔΕΠΑ και την Κοινοπραξίας του Shah Deniz, που υπεγράφη σήμερα στο Μπακού.

Μιλώντας στο περιθώριο των εργασιών του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο Υφυπουργός επεσήμανε ακόμη για το θέμα ότι:

«Η χώρα μας οριστικοποιεί την πρόσβαση της σε μία νέα πηγή προμήθειας φυσικού αερίου, με ανταγωνιστικούς όρους. Αναδεικνύονται έτσι τα άμεσα οφέλη και οι αναπτυξιακές προοπτικές που δημιουργεί η επικράτηση του αγωγού TAP, πέραν της γεωπολιτικής αναβάθμισης που συνεπάγεται η παρουσία της χώρας μας στον διεθνή χάρτη των αγωγών. Η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του στρατηγικού μακροπρόθεσμου σχεδιασμού της για την τόνωση του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά ενέργειας, με σταθερό στόχο την προσέλκυση επενδύσεων σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας, την τόνωση της ελληνικής βιομηχανίας και την εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών για το σύνολο των Ελλήνων καταναλωτών».