ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΠΑ:Kοντά στον μέσο όρο της ΕΕ οι τιμές φυσικού αερίου για οικ. χρήση

ΔΕΠΑ:Kοντά στον μέσο όρο της ΕΕ οι τιμές φυσικού αερίου για οικ. χρήση

Οι πραγματικές τιμές για οικιακή κατανάλωση φυσικού αερίου (μαγείρεμα και θέρμανση) στη χώρα μας, όπως προκύπτουν από τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat βρίσκονται πολύ κοντά στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28 (ΕΕ-28).

Αυτό αναφέρουν κύκλοι της ΔΕΠΑ με αφορμή απάντηση του Κοινοτικού Επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια σε ερώτηση Έλληνα ευρωβουλευτή για το θέμα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο οικιακό τιμολόγιο θέρμανσης ο μέσος όρος στην ΕΕ-28 είναι 0,0658 Euro/ΚWh (δηλαδή 6,58 cent του ευρώ ανά κιλοβατώρα) ενώ στην Ελλάδα είναι 0,0772 Euro/ΚWh (δηλαδή 7,72 cent του ευρώ). Επίσης στο οικιακό τιμολόγιο μαγειρέματος ο μέσος όρος ΕΕ-28 είναι 0,0885 Euro/ΚWh(δηλαδή 8,85 cent του ευρώ ανά κιλοβατώρα) ενώ στην Ελλάδα είναι 0,0888 Euro/ΚWh (δηλαδή 8,88 cent του ευρώ).

C258CF1568481B3948EFA2E3B0311BA7

Τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε η απάντηση του Κοινοτικού Επιτρόπου αναφέρουν οι κύκλοι της εταιρίας αφορούν μόνο στην περίοδο του 2ου εξαμήνου του 2012. Στο δεύτερο εξάμηνο περιλαμβάνονται τουλάχιστον 4 μήνες (Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος), όπου η κατανάλωση στη χώρα μας είναι εξαιρετικά χαμηλή αφού δεν χρησιμοποιείται το φυσικό αέριο για θέρμανση. Συνεπώς ο στατιστικός δείκτης είναι ιδιαίτερα αυξημένος, καθώς προκύπτει από αναλογία χρηματικού κόστους λογαριασμού προς κατανάλωση σε κιλοβατώρες.

Ο αριθμητής του σχετικού κλάσματος περιλαμβάνει το μηνιαίο πάγιο, ενώ ο παρανομαστής είναι πολύ μικρός λόγω πολύ χαμηλής κατανάλωσης. Συνεπώς ο στατιστικός δείκτης επηρεάζεται δυσανάλογα με σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που λόγω κλιματολογικών συνθηκών υπάρχει χρήση του φυσικού αερίου για θέρμανση καθ' όλη τη διάρκεια του εξαμήνου.