ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζει όψη ο Φαληρικός όρμος

Αλλάζει όψη ο Φαληρικός όρμος
Ριζική αλλαγή επιχειρείται στην εικόνα του παραλιακού μετώπου στην περιοχή...

Ριζική αλλαγή επιχειρείται στην εικόνα του παραλιακού μετώπου στην περιοχή του Φαληρικού όρμου, από το ΣΕΦ έως την εκβολή του Κηφισού.

Το σχέδιο, που μελετήθηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο και αποτελεί χορηγία ύψους 3 εκατ. ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάστηκε στον Πρωθυπουργό.

Η ανάπλαση αφορά στο μετασχηματισμό σε πάρκο μιας περιοχής έκτασης 760 περίπου στρεμμάτων παραλιακής ζώνης και εντάσσεται στη στρατηγική της κυβέρνησης για την ανάδειξη της Αθήνας ως ανταγωνιστικού τουριστικού προορισμού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος θα δοθεί Συντελεστής Δόμησης 2.500 τμ. περίπου για την έκταση με στόχο τη δημιουργία ενός πόλου υπερτοπικής σημασίας.

Σε συνέχεια και σε συνδυασμό με την περιοχή των 245 στρεμμάτων του παλαιού Ιπποδρόμου, από τα οποία μόνο τα 32 καλύπτονται με δόμηση, η έκταση θα καλύψει συνολικά 1000 στρέμματα που Πάρκου, δίνοντας στους όμορους δήμους και στην πρωτεύουσα τον πρώτο νέο μεγάλο πνεύμονα πρασίνου.

Υποβιβασμός της παραλιακής

Σημαντικό στοιχείο της παρέμβασης αποτελεί ο υποβιβασμός της παραλιακής, ενώ οι κάθετοι δρόμοι θα εκτείνονται προς τη θάλασσα ως πεζόδρομοι και θα καταλήγουν σε προκυμαίες.

Το Πάρκο περιλαμβάνει προστατευμένη πισίνα με θαλασσινό νερό σε συνέχεια της θάλασσας, αξιοποιώντας το υδάτινο στοιχείο για αθλητισμό και αναψυχή. Επίσης άλση, περιπάτους, ποδηλατοδρόμους και καταδυτικό πάρκο.