ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υδρογονάνθρακες: Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία δεδομένων για Ιόνιο-Κρήτη

Υδρογονάνθρακες: Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία δεδομένων για Ιόνιο-Κρήτη

Ολοκληρώθηκε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η επεξεργασία των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες στο θαλάσσιο χώρο της Δ. Ελλάδας και Ν. Κρήτης από τη νορβηγική εταιρεία PGS.

Τα αποτελέσματα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, μεταφορτώθηκαν σε βάση δεδομένων που έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί για το σκοπό αυτό στο ΥΠΕΚΑ, και θα είναι διαθέσιμα προς τις πετρελαϊκές εταιρείες εντός του Φεβρουαρίου. Παράλληλα ξεκινά η ενημέρωση της διεθνούς πετρελαϊκής αγοράς ενόψει της προκήρυξης διαγωνισμών για παραχώρηση θαλάσσιων «οικοπέδων» για έρευνες. Η βάση δεδομένων υπό τον τίτλο «Greece MegaProject», όπως επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ, πληροί τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές της διεθνούς πετρελαϊκής βιομηχανίας και περιλαμβάνει 12.500 χιλιόμετρα νέων σεισμικών γραμμών, 9.000 χιλιόμετρα επανεπεξεργασμένων υφιστάμενων γραμμών και 9.000 χιλιόμετρα πρόσθετων γραμμών, που έχουν ρυθμιστεί ώστε να συνδυάζονται με τα υπόλοιπα δεδομένα.

newego LARGE t 420 54219530

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης δήλωσε σχετικά: «Από την προκαταρτική αξιολόγηση των δεδομένων προκύπτουν ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές που παρουσιάζουν σημαντικές ομοιότητες με ανάλογες δομές σε περιοχές που ήδη παράγουν υδρογονάνθρακες, σε γειτονικές χώρες (ΝΑ Ιταλία και Αλβανία). Η ερμηνεία των δεδομένων που θα ακολουθήσει στους επόμενους μήνες, θα αναδείξει τις πλέον ελκυστικές περιοχές από άποψη πετρελαϊκού δυναμικού. Με πλήρη υπευθυνότητα και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, προχωρούμε και σε όλα τα επόμενα βήματα». Το πλάνο της «προώθησης» στη διεθνή αγορά των επικείμενων διαγωνισμών εξετάστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον υπουργό και με συμμετοχή στελεχών του υπουργείου, των εκπροσώπων της νορβηγικής εταιρείας PGS και του γαλλικού οίκου BEICIP (θυγατρική εταιρεία του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίων). Στις ενέργειες που αποφασίστηκαν περιλαμβάνονται τα εξής:

Giannis-Maniatis

- Λειτουργία «data rooms» όμοιων με αυτό που λειτουργεί στο ΥΠΕΚΑ σε Λονδίνο, Χιούστον και Όσλο.

- Η ομάδα των ειδικών του ΥΠΕΚΑ συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια (Βαρκελώνη-2013, Αθήνα-APPEX 2013, Λονδίνο-ΑPPEX-2014) παρουσιάζοντας το διαγωνιστικό πλαίσιο, τα γεωλογικά στοιχεία και τα πετρελαϊκά χαρακτηριστικά της περιοχής των σεισμικών ερευνών. Ταυτόχρονα, πραγματοποιεί σειρά επαφών με πετρελαϊκές εταιρείες που επισκέπτονται τη χώρα μας, ώστε να ενημερωθούν για τις δραστηριότητες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

- Σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει ξεκινά η επίσημη διεθνής προώθηση της Ελλάδας στην πετρελαϊκή αγορά, με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας του YΠEKA στο παγκόσμιο συνέδριο στο Χιούστον (NAPE 2014, 4-7 Φεβρουαρίου). Το συνέδριο αυτό πραγματοποιείται σε ετήσια βάση, παρακολουθείται από χιλιάδες εκπροσώπους πετρελαϊκών εταιρειών και αποτελεί το πλέον επίσημο «βήμα» που δίδεται σε Δημόσιες Αρχές Κρατών για να παρουσιάσουν τις δραστηριότητές τους στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και τις επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρουν οι χώρες τους, καθώς και για να συζητήσουν με κορυφαία στελέχη και εμπειρογνώμονες του πετρελαϊκού τομέα.

Εξάλλου, ο κ. Μανιάτης απέστειλε επιστολή και ενημερωτικό υλικό προς όλους τους πρεσβευτές ξένων χωρών στην Αθήνα και επίσημη πρόσκληση για τη θεσμική συνδρομή τους στις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στον πετρελαϊκό τομέα της χώρας μας.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Μανιάτη με στελέχη ινδικής εταιρείας υδρογονανθράκων

Τριμερής Επιτροπή για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP

Στην BP το σύνολο της παραγωγής πετρελαίου του Πρίνου