ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κουβέλης για ΧΥΤΑ στο Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου

Κουβέλης για ΧΥΤΑ στο Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου
Διευκρινίσεις για το μέλλον του ΧΥΤΑ, ζητά ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς...

Διευκρινίσεις για το μέλλον του ΧΥΤΑ, που λειτουργεί εντός του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου στη Ζάκυνθο (ΕΘΠΖ), ζητά από την υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, βουλευτής Φώτης Κουβέλης, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Ο κ. Κουβέλης ρωτά την αρμόδια υπουργό εάν είναι στις προθέσεις της να επιτρέψει χωροθέτηση ΧΥΤΥ εντός του Πάρκου, ζήτημα που το χαρακτηρίζει ως ασύμβατο με την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία, αλλά και τις περιβαλλοντικές ανάγκες του νησιού.

Το θέμα προέκυψε από δηλώσεις διαφόρων τοπικών παραγόντων σύμφωνα με τις οποίες έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από την κυρία Μπιρμπίλη ότι είναι εφικτή η μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ εντός του ΕΘΠΖ.

Όπως αναφέρει ο κ. Κουβέλης, το Θαλάσσιο Πάρκο δεν είχε θεσμοθετηθεί όταν χωροθετήθηκε ο ΧΥΤΑ, που λειτουργεί από το 1996, στη θέση Βύθακας-Γρυπαραίικα του Δ.Δ Βασιλικού του Δήμου Ζακύνθου, ενώ με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Καθαριότητας του 2010, προκρίθηκε η θέση «Λίβας» στο Βραχιώνα και ανατέθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης.

Ωστόσο, σημειώνει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, στη Ζάκυνθο διακινούνται τελευταίως φήμες, κατά τις οποίες ο νέος ΧΥΤΥ θα δημιουργηθεί στο χώρο που λειτουργεί ήδη ο ΧΥΤΑ Ζακύνθου, εν ολίγοις, εντός των ορίων του Θαλάσσιου Πάρκου.