ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντράγκι: Οι εντάσεις δυσχεραίνουν την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας

Ντράγκι: Οι εντάσεις δυσχεραίνουν την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας

Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να συνεχίσει την παροχή ρευστότητας στις θυγατρικές των ρωσικών τραπεζών στην ευρωζώνη, ελέγχοντας ωστόσο ποιες χρησιμοποιούν τη ρευστότητα αυτή ώστε να παρακάμπτουν τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία, αποκάλυψε ο πρόεδρός της, ο Μάριο Ντράγκι.

Όπως επεσήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, «οι ρωσικές θυγατρικές (σ.σ. των τραπεζών) θα έχουν πρόσβαση σε αναχρηματοδότηση από την ΕΚΤ», αν και τόνισε ότι η χρηματοδότηση αυτή θα «εγκρίνεται μόνον εάν δεν παραβιάζουν τους περιορισμούς που έχει θέσει η ΕΕ».

Αναφερόμενος ευρύτερα στην ουκρανική κρίση, ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι διακυβεύει την αδύναμη και μη ισορροπημένη ανάκαμψη της ευρωζώνης, ενώ η ύπαρξη κυρώσεων και οικονομικών αντιποίνων σε αυτές, την καθιστά ακόμη πιο δυσχερή.

Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι επικαλέστηκε την αστάθεια στη Μέση Ανατολή, καθώς και την ένταση μεταξύ Ρωσίας και δυτικών χωρών σχετικά με την Ουκρανία, ως παραγόντων που θα επηρεάσουν αρνητικά την ανάκαμψη της ευρωζώνης.

Στο πλαίσιο αυτό αλλά και στον απόηχο των επιπτώσεων της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, ο κ. Ντράγκι προανήγγειλε τέλος νέο πρόγραμμα νομισματικής τόνωσης εκ μέρους της ΕΚΤ, η οποία «εντείνει τις προετοιμασίες της», με στόχο την παροχή περαιτέρω ρευστότητας για την υποβοήθηση της διαδικασίας ανάκαμψης της ευρωζώνης.

Διαβάστε ακόμα:

Τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την Tρόικα για τα προαπαιτούμενα