ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σταγόνες στον ωκεανό» οι ανοιξιάτικες βροχές

«Σταγόνες στον ωκεανό» οι ανοιξιάτικες βροχές
Tα σύννεφα έφεραν βροχή, όμως η βροχή δεν φαίνεται να επιλύει...

Tα σύννεφα έφεραν βροχή, όμως η βροχή δεν φαίνεται να επιλύει το πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Οι τελευταίες ανοιξιάτικες μπόρες χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως «σταγόνες στον ωκεανό» στο διαχρονικό πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και ιδιαίτερα οι ανατολικές περιοχές της. Μάλιστα, σε σχέση με τον προηγούμενο αιώνα οι βροχοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της χώρας μειώθηκαν κατά 20%.

Τουλάχιστον για φέτος, πάντως, οι φυσικοί και τεχνητοί ταμιευτήρες έχουν γεμίσει, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα». «Εφέτος έχουμε ένα υγρό έτος με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τις ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις, φαινόμενο ιδιαίτερα ασυνήθιστο για τις πεδινές περιοχές της χώρας» τονίζει η διευθύντρια του Εργαστηρίου Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων, καθηγήτρια στο ΕΜΠ κυρία Μαρία Μιμίκου. Τον εφετινό Απρίλιο, όπως και όλο το διάστημα Φεβρουαρίου- Απριλίου, τα συνολικά ύψη βροχής ήταν αυξημένα.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) κ. Θοδωρή Κολυδά, οι περιοχές οι οποίες δέχθηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης το συγκεκριμένο τρίμηνο (πάνω από 125% του μέσου ύψους βροχής της περιόδου), ήταν η κεντρική και η νότια ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και τα νησιά του Αιγαίου. «Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη υπήρξαν περιοχές όπου η βροχόπτωση ξεπέρασε ακόμη και το 50% του ετήσιου ύψους βροχής. Ο αριθμός των βαρομετρικών χαμηλών τα οποία δημιουργήθηκαν στη Μεσόγειο το διάστημα Οκτωβρίου- Απριλίου ήταν από τους υψηλότερους των τελευταίων 30 ετών» τονίζει ο κ. Κολυδάς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο από 1ης Ιουνίου 2010 ως 1 Ιουνίου 2011 στον σταθμό της ΕΜΥ στο Ελληνικό το ύψος βροχής ήταν 508,4 χιλιοστά, δηλαδή καταγράφηκε πλεόνασμα 176 χιλιοστών από τη μέση ετήσια βροχόπτωση. Γενικότερα σε όλη την Αττική, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υδρολογικού Παρατηρητηρίου της Αθήνας, κατά τους τελευταίους οκτώ μήνες έπεσε πολύ περισσότερη βροχή απ’ ότι έπεφτε κάθε χρόνο εδώ και μία πενταετία. Ειδικότερα το οκτάμηνο Οκτωβρίου 2010- Ιουνίου 2011 έπεσαν 541 χιλιοστά βροχής στην Αττική, όταν τα προηγούμενα πέντε υδρολογικά έτη (από Οκτώβριο σε Οκτώβριο) έπεφταν, κατά μέσον όρο, 460 χιλιοστά βροχής.

Μία άλλη παράμετρος που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στο θέμα «βροχή» είναι και το πώς βρέχει. Ο ακαδημαϊκός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Χρήστος Ζερεφός υποστηρίζει πως η κλιματική αλλαγή έχει δραματικές επιπτώσεις στις βροχοπτώσεις και στα υδατικά αποθέματα, διότι , όπως λέει χαρακτηριστικά δεν φθάνει να βρέχει. Ιδιαίτερη σημασία έχει και το πώς βρέχει. Οι ραγδαίες βροχές δεν συμβάλλουν στον εμπλουτισμό των υδροφορέων. Όπως προκύπτει από τη μελέτη της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ακραίες βροχοπτώσεις τα επόμενα 90 χρόνια θα αλλάξουν. Στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και στη Βορειοδυτική Μακεδονία η ποσότητα του νερού που θα πέφτει σε διάστημα ως 3 ημερών αναμένεται να αυξηθεί ως και 30%.