ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σχέδιο «Ήλιος» , τα εμπόδια και οι μεγάλες προσδοκίες

Το σχέδιο «Ήλιος» , τα εμπόδια και οι μεγάλες προσδοκίες
Η επίσκεψη του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας και αντικαγκελάριου Φίλιπ Ρέσλερ...

Η επίσκεψη του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας και αντικαγκελάριου Φίλιπ Ρέσλερ, συνοδεία 70 επιχειρηματιών στην Ελλάδα μονοπώλησε το επιχειρηματικό ενδιάφερον την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε το περίφημο πλέον σχέδιο «Ήλιος», για το οποίο η Ελληνική πλευρά τρέφει μεγάλες προσδοκίες.

Όπως δήλωσε την Παρασκευή στέλεχος του ΥΠΕΚΑ, η Ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την γερμανική πλευρά επεξεργάζεται σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους από 20 έως 30 δις. ευρώ, μέσω της τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από το ενεργειακό πρόγραμμα!

Πρόκειται σίγουρα για ένα πολύ φιλόδοξο στόχο αν σκεφτεί κανείς πως αυτό το ποσό ισοδυναμεί με το ποσό μείωσης του ελληνικού χρέους που προκύπτει από την διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, γνωστή και ως PSI, που αποφασίστηκε στην Σύνοδο του Ιουλίου για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, τα έσοδα που μπορούν να αντληθούν από αυτό το πρόγραμμα είναι της τάξης των 80-100 δισ. ευρώ τα επόμενα 25 χρόνια και είναι εγγυημένα καθώς ο αγοραστής της ενέργειας θα είναι γερμανικών συμφερόντων.

Το πόσο που μπορεί να προεισπράξει η Ελλάδα εξαρτάται από το ποσοστό συμμετοχής στην επένδυση, το οποίο σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα ήταν 30 % αλλά τώρα εξετάζεται η επαύξησή του στο 50 %.

Τι είναι το πρόγραμμα «Ήλιος»

Πρόκειται για το σχέδιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στη χώρα μας και εξαγωγής της στη Γερμανία και άλλες ενδιαφερόμενες χώρες της Δ. Ευρώπης, κόστους επένδυσης έως 20 δισ. ευρώ για την κατασκευή μονάδων ισχύος 10 γιγαβατ. Από τα 20 δισ. ευρώ, τα 5 δισ. ευρώ είναι το κόστος για τη δημιουργία δικτύου ως τη Γερμανία.

Στόχος του προγράμματος είναι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, κυρίως ξένοι, να αγοράζουν έτοιμα επενδυτικά σχέδια για φωτοβολταϊκά έργα πλήρως αδειοδοτημένα, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια.

Η χώρα μας επιδιώκει ως το τέλος του χρόνου να υπογραφεί συμφωνία όχι μόνο με τη Γερμανία αλλά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εξασφαλισθεί η κοινοτική χρηματοδότηση για την κατασκευή των δικτύων που απαιτούνται για τη μεταφορά της ενέργειας

Αυτό είναι το σχέδιο, αλλά είναι και ρεαλιστικό;

Για τη γερμανική βιομηχανία το “Ήλιος” είναι οπωσδήποτε ένα ενδιαφέρον σχέδιο, επειδή είναι πρωτοπόρα στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πάνελ και του υπολοίπου αναγκαίου εξοπλισμού.

Η κυβέρνηση δεν θα ήθελε απλά οι Γερμανοί επιχειρηματίες να πουλήσουν μόνο τα φωτοβολταϊκά συστήματα, αλλά θα τους ήθελε και ως επενδυτές σε φωτοβολταϊκές μονάδες.

Στην επίσκεψη Παπακωνσταντίνου στο Βερολίνο τον Σεπτέμβριο, οι συνομιλητές του ξεκαθάρισαν πως αυτό είναι μάλλον δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με το κόστος μεταφοράς από την Ελλάδα ως τη Γερμανία, κατά πόσο δηλαδή μπορεί να μεταφερθεί ο ηλεκτρισμός 1800 χιλιόμετρα σε συμφέρουσα τιμή.

Ένας δεύτερος ενδοιασμός, και αυτός είναι ίσος ο σημαντικότερος: το ρεύμα από την Ελλάδα δεν μπορεί να πουληθεί στη Γερμανία με την εγγυημένη τιμή πώλησης για ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές.

Στη Γερμανία επιδοτείται μόνον το ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές που παράγεται στη χώρα. Και τέτοιου είδους ρεύμα η Γερμανία παράγει από μόνη της αρκετό.

Διαβάστε περισσότερα στο newscode.gr