ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Ανασχηματισμός 2021: Με στόχο την επανεκκίνηση...

Τηλεδιάσκεψη του υπουργικού Συμβουλίου
Τηλεδιάσκεψη του υπουργικού Συμβουλίου
ΙΝΤΙΜΕ

Ανασχηματισμός: Όσον αφορά στον επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, είναι πιο εύκολο να απαριθμήσει κανείς τους υπουργούς που θα παραμείνουν στην θέση τους, από εκείνους που θα φύγουν ή θα μετακινηθούν...

Την απόφαση να προχωρήσει σε έναν ριζικό ανασχηματισμό της κυβέρνησής του έχει ήδη λάβει ο πρωθυπουργός, δυο χρόνια περίπου, μετά από την εκλογική του νίκη, τον Ιούλιο του 2019. Ουσιαστικά θα πρόκειται για τον πρώτο ανασχηματισμό του, καθώς τα ανοιχτά μέτωπα, οι αιφνίδιες εξελίξεις σε πολλούς τομείς τα τελευταίο αυτά χρόνια, δεν επέτρεψαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, να κάνει τις αλλαγές, που ενδεχομένως και ο ίδιος να ήθελε.

Το πολιτικό μήνυμα που θα θελήσει να εκπέμψει με την κίνηση αυτή είναι σαφές: Η επανεκκίνηση της κυβέρνησής του και η αναμόρφωση των προτεραιοτήτων για το επόμενο διάστημα. Η οικονομία, μέσω του ταμείου ανάκαμψης μπαίνει σαφώς πολύ ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού, όπως επίσης και η προσέλκυση επενδύσεων, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος. Αυτή ακριβώς την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων θα σηματοδοτήσουν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, με δεδομένο ότι την περίοδο που πέρασε, κρίσιμα θέματα και απρόσμενες εξελίξεις σε πολλά επίπεδα (πανδημία, ελληνοτουρκικά) δεν άφησαν τον απαιτούμενο χρόνο και χώρο, για να γίνουν όσες αλλαγές θα ήθελε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά την ουσία, ο ανασχηματισμός - όπως η στήλη εγκαίρως είχε αποκαλύψει - θα είναι σαρωτικός και όπως ανέφερε υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας είναι πιο εύκολο να απαριθμήσει κανείς τους υπουργούς που θα παραμείνουν στην θέση τους, από εκείνους που θα φύγουν ή θα μετακινηθούν. Έτσι λοιπόν, ακολουθώντας αυτή τη... συμβουλή του έμπειρου στελέχους η στήλη θα αναφερθεί στους λίγους - αμετακίνητους υπουργούς. Πρόκειται για τον κ. Δένδια που παραμένει επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, τον κ. Πιερακακη που δεν φεύγει από το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης, τον κ. Καραμανλη που διατηρεί το χαρτοφυλάκιο του υπουργού υποδομών και τον κ. Χατζηδακη που παραμένει στο Εργασίας. Από εκεί και πέρα, όλα είναι ανοιχτά. Μετακινήσεις αποχωρήσεις, νέες είσοδοι στο κυβερνητικό σχήμα είναι στο μπλοκάκι του πρωθυπουργού. Το βέβαιο είναι, πως θα αξιοποιηθούν - σε θέσεις υφυπουργών - και νέοι βουλευτές της ΝΔ, ενώ σημαντικές αλλαγές στον αριθμό των έξω-κοινοβουλευτικών δεν θα υπάρξουν. Για τους λάτρεις του παρασκηνίου, αξίζει επίσης να αναφερθεί, ότι δεν υπάρχει καμία πληροφορία μέχρι στιγμής, περί εισόδου στο κεντροδεξιό κυβερνητικό σχήμα κάποιου καινούριου στελέχους, που να προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Οι ισορροπίες σε αυτό το θέμα θα παραμείνουν αμετάβλητες.

Σε πολιτικό επίπεδο, πέραν των προσώπων που σε κάθε περίπτωση σηματοδοτούν την πορεία μιας κυβέρνησης, ενδιαφέρον θα έχει και η πρώτη ομιλία του πρωθυπουργού στο νέο υπουργικό συμβούλιο. Εκεί, ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει το στίγμα των προθέσεων του και θα θέσει και τον πήχη της επιτυχίας για το κάθε ένα μέλος ξεχωριστά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.