ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Curiosity: Ίχνη από αρχαία ρυάκια νερού στον Άρη

Curiosity: Ίχνη από αρχαία ρυάκια νερού στον Άρη

Ενδείξεις ότι κάποτε έτρεχε νερό στον Κόκκινο Πλανήτη βρήκε ήδη το όχημα «Curiosity» της NASA, που βρίσκεται στον Άρη περίπου επτά εβδομάδες.

Το Curiosity τράβηξε φωτογραφίες από κροκαλοπαγή πετρώματα που αποτελούνται από χαλίκια και άμμο. Οι επιστήμονες εκτιμούν, από το μέγεθος και το στρογγυλεμένο σχήμα τους, ότι κάποτε μεταφέρθηκαν και διαβρώθηκαν από τρεχούμενο νερό. Έτσι, πιστεύουν ότι ο ρομποτικός εξερευνητής εντόπισε ένα δίκτυο από αρχαία ρυάκια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης (JPL) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας στην Καλιφόρνια, τα εν λόγω πετρώματα εναποτέθηκαν πριν από αρκετά δισεκατομμύρια χρόνια. Τα ρυάκια του νερού μπορεί να έμειναν στην επιφάνεια του Άρη για πολύ χρόνο. Επίσης, ο ερευνητή Μπιλ Ντίτριχ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Μπέρκλεϊ, υποστηρίζει ότι το νερό μπορεί να κυλούσε για χιλιάδες ή και εκατομμύρια χρόνια.

Σήμερα ο Άρης είναι μια παγωμένη ξερή έρημος χωρίς καθόλου νερό και με κανένα ίχνος ζωής. Όμως κάποτε φαίνεται πως υπήρξε πιο ζεστός και υγρός, ενώ μερικοί υπεραισιόδοξοι επιστήμονες δεν αποκλείουν ότι ακόμα και τώρα κάποιοι μικροοργανισμοί μπορεί να έχουν επιβιώσει στο υπέδαφός του.