ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα καπρίτσια του καιρού-Τι λένε οι επιστήμονες

Τα καπρίτσια του καιρού-Τι λένε οι επιστήμονες

Τρελάθηκε ο καιρός; Αυτή την ερώτηση θα μπορούσε να θέσει κανείς εάν δει τα δελτία καιρού των τελευταίων ημερών από την Ουάσινγκτον, το Βερολίνο ή το Λονδίνο.

Οι άνθρωποι στη Βόρεια Αμερική λόγω της απίστευτης παγωνιάς κλείστηκαν στα σπίτια τους. Οι ευρωπαϊκές ακτές επλήγησαν από μεγάλες καταιγίδες, ενώ η Γερμανία ζει μια πρόωρη άνοιξη. Στις ΗΠΑ ο υδράργυρος έπεσε πολύ κάτω από το μηδέν ακόμα και στις ηλιόλουστες πολιτείες της Φλόριντα και της Καλιφόρνιας. Σε τουλάχιστον 49 πολιτείες, οι αρνητικές θερμοκρασίες έφθασαν στα ύψη. Ακόμα και ο Καναδάς που είναι συνηθισμένος στο κρύο, αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα λόγω του ψύχους.

Από το ψύχος στις ΗΠΑ...

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους ο ασυνήθιστα βαρύς χειμώνας οφείλεται σε συνδυασμό ενός δυνατού ανέμου από το βορρά και αλλαγών του πολικού στροβίλου. Τα παγωμένα αυτά κύματα αέρα κινούνται συνήθως από τον Καναδά προς την Γροιλανδία, τη Σιβηρία, την Αλάσκα και επιστρέφουν στον Καναδά. Υπό ορισμένες μετεωρολογικές προϋποθέσεις μπορεί ο πολικός άνεμος να φθάσει όμως βαθιά στο νότο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ένα υψηλό βαρομετρικό στα δυτικά των ΗΠΑ συνάντησε ένα χαμηλό βαρομετρικό στα ανατολικά της χώρας. Παράλληλα ένα ισχυρό υψηλό βαρομετρικό από τη Σιβηρία μετέφερε μεγάλες μάζες πολικού αέρα προς τον νότο, όπως διαβάζουμε στη DW.

kairos

Οι απόψεις διίστανται

Εν τω μεταξύ πάντως ένα υψηλό βαρομετρικό κινείται πάνω από τα νοτιανατολικά των ΗΠΑ και μεταφέρει θερμό αέρα από τον Κόλπο του Μεξικού προς το Βορρά. Ο αρκτικός άνεμος υποχωρεί σταδιακά και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού εδώ και εβδομάδες ο καιρός είναι σχεδόν ανοιξιάτικος.

Πού οφείλονται όμως όλα αυτά τα μετεωρολογικά καπρίτσια; Ίσως στην κλιματική αλλαγή; Οι επιστήμονες θεωρούν πως χρειάζεται ένας χρονικός ορίζοντας τουλάχιστον τριάντα χρόνων ώστε να μπορούν να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα. Τα

α τελευταία πάντως πέντε χρόνια σύμφωνα με την Αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία NOAA, οι αλλαγές των καιρικών φαινομένων είναι συχνότερες. Εάν πρόκειται για μια φυσιολογική εξέλιξη ή εάν οφείλεται στην κλιματική αλλαγή είναι κάτι που θα αποτιμηθεί τα επόμενα χρόνια, υποστηρίζει η αμερικανική υπηρεσία.

Εδώ και καιρό πάντως άλλοι επιστήμονες προειδοποιούν πως ενδέχεται να υπάρχει σχέση μεταξύ της αύξησης της θερμοκρασίας στην Αρκτική και στις ψυχρές περιόδους σε άλλες περιοχές.

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Κλιματολογικών Ερευνών στο Πότσνταμ, επισημαίνουν πως οι ακραία ψυχρές θερμοκρασίες στις ΗΠΑ δεν είναι απόδειξη πως δεν αυξάνεται η θερμοκρασία της γης. Θεωρούν πως τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ επίσης θα αυξηθεί και η θερμοκρασία της γης. Σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο, τα τελευταία τριάντα χρόνια, οι ξηρασίες, οι πλημμύρες και οι καταιγίδες διπλασιάστηκαν.

Διαβάστε επίσης

Αυστραλία: Στα ανατολικά έχει 48 βαθμούς και στα δυτικά... τυφώνα!

Ο καιρός εμπόδισε τα ταχυδρομεία των ΗΠΑ να μοιράσουν κάρτες- δώρα