ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Θα μας μείνει η …περιέργεια

Θα μας μείνει η …περιέργεια
Η ΝΑSA υποστηρίζει πως έχει εγκαταλείψει τα σχέδια για τη δημιουργία δύο 3d καμερών...

Η ΝΑSA υποστηρίζει πως έχει εγκαταλείψει τα σχέδια για τη δημιουργία δύο 3d καμερών τις οποίες είχε ονομάσει η εταιρία κατασκευής τους Curiosity (Περιέργεια) και θα χρησιμοποιούνταν στην επόμενη αποστολή της στον πλανήτη Αρη.

Ο δημιουργός του Avatar, James Cameron είχε ασκήσει πιέσεις προκειμένου να συμπεριληφθούν δύο κάμερες με τρισδιάστατη εστίαση (ζουμ) νέας τεχνολογίας, ένα χρόνο πριν, ωστόσο αυτό τελικά δεν έγινε πράξη, λόγο των πολυέξοδων δαπανών που χρειάζονταν.

Ωστόσο, αυτή τη φορά το πρόβλημα δεν είναι τα χρήματα, αλλά ο χρόνος. Η εταιρία Μalin Space Sciense Systems που εδρεύει στο Σαν Ντιέγκο, ασχολείται με το επιχείρημα πάνω από ένα χρόνο.

«Η εταιρία έχει καταφέρει να κατασκευάσει εξαιρετικές κάμερες για την επιχείρηση. Η επιχείρηση να αναβαθμίσουμε τις κάμερες που ζουμάρουν άξιζε πολύ, όμως ο χρόνος αποδείχθηκε πολύ λίγος για τις δοκιμές τους, με συνέπεια να μην μπορούν να αντικατασταθούν οι ήδη υπάρχουσες», τόνισε το στέλεχος της εταιρίας, Τζον Γκρόντζινγκερ.

«Επικροτούμε την προσπάθεια της εταιρίας μας προκειμένου να παραδώσουν τις κάμερες με το ζουμ, καθώς και την επένδυση, αλλά και την υποστήριξη της malin Space Sciense, ωστόσο δεν θα προλάβουμε να τις χρησιμοποιήσουμε», καταλήγει ο επιστήμονας.

Αντί για τις σύγχρονες κάμερες, η αποστολή που θα ταξιδέψει στον Αρη τον Αύγουστο και θα παραμείνει εκεί για τα επόμενα δύο χρόνια, θα χρησιμοποιήσει τις …κλασικές, στατικές κάμερες. Η διαφορά τους είναι πως αυτές θα έχουν ένα τηλεφακό εστίασης για το ένα μάτι και μια ευρύτερη οπτική γωνία για το άλλο.

Πάντως, ο Τζέιμς Κάμερον ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει νέας τεχνολογίας κάμερες εστίασης στο έργο Avatar, δηλώνει την απογοήτευσή του επειδή η ιδέα του δεν έγινε τελικά πράξη, ωστόσο πιστεύει πως οι εργασίες τόσου καιρού, δεν θα αποδειχτούν μάταιες:

«Μπορεί να μην έχει έρθει ακόμη η ώρα ώστε να μπορούμε να παρατηρούμε από πιο κοντά τον Αρη, ωστόσο η τεχνολογία θα αποδειχθεί ευεργετική για τις επόμενες αποστολές στον πλανήτη».