ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

H μέρα του Γιούρι....50 χρόνια στο διάστημα

H μέρα του Γιούρι....50 χρόνια στο διάστημα

Η google, η πιο διάσημη μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο, εδώ και αρκετούς μήνες αλλάζει κατά καιρούς το λογότυπό της για να επισημάνει...

Η google, η πιο διάσημη μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο, εδώ και αρκετούς μήνες, αλλάζει κατά καιρούς το λογότυπό της για να επισημάνει ένα γεγονός ή να τιμήσει κάποιο πρόσωπο. Σήμερα, είναι η μέρα του Γιούρι Γκαγκάριν.

Ο Σοβιετικός κοσμοναύτης, ο οποίος στις 12 Απριλίου του 1961, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Με αυτό τον τρόπο η google, τιμάει τον "Κολόμβο του διαστήματος", αλλά ταυτόχρονα τιμάει και τα 50 χρόνια από την πρώτη πτήση του ανθρώπου στο άγνωστο…

Για την ιστορία, η πρώτη πτήση του ανθρώπου στο διάστημα, πραγματοποιήθηκε στις 12 Απριλίου στις 09:07 ώρα Μόσχας. Τον Γκαγκάριν, τον μετέφερε στο ιστορικό ταξίδι το διαστημόπλοιο Βοστόκ 1.

Εικοσιπέντε λεπτά μετά την εκτόξευση, το διαστημόπλοιο μπήκε σε μια ελλειπτική τροχιά με απόγειο 302 χιλιόμετρα, περίγειο 175 χιλιόμετρα και περίοδο 89 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα, κινούμενο με ταχύτητα 27.396 χιλιόμετρα ανά ώρα.
Το κωδικό του όνομα κατά τη διάρκεια της πτήσης ήταν Κέδρος. Η πτήση διήρκεσε 1 ώρα και 8 λεπτά.
Μπορεί ο χρόνος να φαίνεται σύντομος, αλλά από την πλευρά του Γκαγκάριν, χρειάστηκε πολύ θάρρος, καθώς κανείς δεν ήξερε πραγματικά εάν ο άνθρωπος θα μπορούσε να επιζήσει στο διάστημα, ειδικά σε μια περίοδο που όλα γινόντουσαν βιαστικά, λόγω του «ψυχρού πολέμου» που επικρατούσε εκείνη την περίοδο μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και ΗΠΑ.

Τελικά ο Γιούρι Γκαγκάριν προσγειώθηκε με αλεξίπτωτο σώος και αβλαβής στις 10.55 ώρα Μόσχας σε ένα χωράφι 700 χλμ. περίπου νοτιοανατολικά της Μόσχας, μπροστά στα έκπληκτα μάτια μιας ρωσίδας χωρικής, της κόρης της και μιας... αγελάδας.

Η παραδοχή όλου του κόσμου για το επίτευγμα του κοσμοναύτη ήταν έκδηλη. Όλος ο πλανήτης, αλλά κυρίως οι Σοβιετικοί του επεφύλαξαν υποδοχή ήρωα. Χιλιάδες έκθαμβοι Μοσχοβίτες έτρεξαν να παρακολουθήσουν τη μεγαλοπρεπή παρέλαση διάρκειας έξι ωρών που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του στην Κόκκινη Πλατεία.

Στο παρακάτω βίντεο, τα μέλη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, τιμούν με το δικό τους τρόπο τον «πρωτοπόρο του διαστήματος».