ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι αρκούδες μπορούν να χρησιμοποιούν εργαλεία

Οι αρκούδες μπορούν να χρησιμοποιούν εργαλεία

Την ικανότητα να χρησιμοποιούν εργαλεία για να αποκτήσουν κάτι που επιθυμούν φέρονται να έχουν οι αρκούδες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον Στέιτ.

Μία θηλυκή αρκούδα εννέα ετών με το όνομα Κίο, έδειξε συγκεκριμένα μια μεγάλη ικανότητα στο να χειραγωγεί άψυχα αντικείμενα ώστε να επιτύχει έναν στόχο, όπως το να κινεί ένα κουτί ή ένα σύρμα προκειμένου να φτάσει στο γλύκισμα που αποτελούσε την ανταμοιβή της.

«Έαν οι καφέ αρκούδες είναι σε θέση να χρησιμοποιούν εργαλεία για να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους, αυτό είναι σημαντική γνώση για εμάς, διότι παρέχει μια πληρέστερη εικόνα του πώς σκέφτονται», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Άλεξ Γουάροφ.

Η μελέτη, η οποία θα ολοκληρωθεί αυτό το φθινόπωρο, δοκιμάζει καθημερινά οκτώ αρκούδες σε διάφορα τεστ με ανταμοιβή ένα γλύκισμα. Οι περισσότερες εξ αυτών κατέληξαν στην έρευνα αφού είχαν χαρακτηριστεί ως «προβληματικές» και απειλούνταν με θανάτωση.

Οι τρεις αρσενικές και πέντε θηλυκές αρκούδες συμμετέχουν στις δοκιμασίες ξεχωριστά αλλά και ως ομάδα. Η Κίο έχει περάσει με άνεση όλες τις δοκιμασίες, ενισχύοντας την αρχική υπόθεση των ερευνητών. Οι υπόλοιπες αρκούδες έχουν επίσης δείξει ενθαρρυντικά σημάδια προόδου.

Οι επιστήμονες αρχικά κρεμούν ένα γλυκό από ένα σύρμα σε ύψος που δεν μπορούν να το φτάσουν οι αρκούδες. Στη συνέχεια διαθέτουν στις αρκούδες ολοένα και πιο πολύπλοκα αντικείμενα τα οποία πρέπει να συνδυάσουν για να φτάσουν το γλυκό.

«Η καλύτερη κατανόηση των γνωστικών ικανοτήτων τους, θα μας βοηθήσει να προστατέψουμε τόσο τις αρκούδες όσο και τους ανθρώπους, όταν διασταυρώνονται τα μονοπάτια τους. Εξάλλου όπως διαπιστώσαμε, οι αρκούδες είναι έξυπνοι συλλέκτες και δουλεύουν σκληρά για την τροφή τους, χρησιμοποιώντας εξεζητημένες στρατηγικές», δήλωσε ο Γουάροφ.