ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Νέα χημικά στοιχεία στον περιοδικό Πίνακα

Νέα χημικά στοιχεία στον περιοδικό Πίνακα
Επίσημη έγκριση ώστε να προστεθούν στον Περιοδικό Πίνακα και να αποτελέσουν τα πιο «ακραία» και βαριά στοιχεία, πήραν τα χημικά στοιχεία 114 και 116...

Επίσημη έγκριση ώστε να προστεθούν στον Περιοδικό Πίνακα και να αποτελέσουν τα πιο «ακραία» και βαριά στοιχεία, πήραν τα χημικά στοιχεία 114 και 116.

Και τα δύο διαρκούν στη φύση λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο πριν μετατραπούν σε ελαφρύτερα άτομα.
Δημοσίευμα του New Scientist, αναφέρει πως τα νέα αυτά στοιχεία, δίνουν τη δυνατότητα στους ερευνητές να έρθουν πιο κοντά στη δημιουργία βαρύτερων χημικών στοιχείων τα οποίο προβλέπεται να είναι πολύ πιο σταθερά, διαρκώντας για δεκαετίες ή και περισσότερο, και σχηματίζουν έτσι τη λεγόμενη «νήσο σταθερότητας» στον Περιοδικό Πίνακα.

Τα πειράματα που έχουν γίνει πάνω στα δύο χημικά στοιχεία έχουν διαρκέσει χρόνια και μετά από μια τριήμερη ανάλυση, η επιτροπή για την ανακάλυψη νέων στοιχείων, έδωσε το «ok» ώστε να συμπεριληφθούν τα δύο στοιχεία στον σχετικό Πίνακα.

Για τη δημιουργία των νέων στοιχείων, οι επιστήμονες συνέκρουσαν πυρήνες ελαφρύτερων μεταξύ τους, σε επιταχυντές. Οι πυρήνες του στοιχείου 116 κρατήθηκαν στη «ζωή» μόλις λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου πριν μετατραπούν σε πυρήνες του στοιχείου 114. Οι πυρήνες του στοιχείου 114 διήρκεσαν για περίπου μισό δευτερόλεπτο πριν μετατραπούν σε κοπερνίκειο, ένα νέο, επίσης, στοιχείο που προστέθηκε στον Περιοδικό Πίνακα μόλις το 2009.

Θολές πάντως παραμένουν οι ιδιότητες των δύο νέων στοιχείων, αφού οι μέχρι τώρα παραγόμενες ποσότητές τους είναι μικρές. Αυτό έχει ως συνέπεια οι επιστήμονες να μην είναι σε θέση να μετρήσουν την χημική συμπεριφορά τους, όπως με ποια άλλα στοιχεία μπορούν να αντιδρούν.

Να σημειωθεί πως τα δύο νέα στοιχεία, ακόμα δεν έχουν όνομα και πλέον για τη «βάφτισή» τους αναμένονται οι προτάσεις των επιστημόνων.