ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κύκλωμα υψηλής ταχύτητας από γραφένιο

Κύκλωμα υψηλής ταχύτητας από γραφένιο
Ένα σημαντικό βήμα για την δημιουργία μιας νέας γενιάς ηλεκτρονικών, η οποία θα βασίζεται στο γραφένιο και όχι στο πυρίτιο, έκαναν ερευνητές της εταιρίας IBM...

Ένα σημαντικό βήμα για την δημιουργία μιας νέας γενιάς ηλεκτρονικών, η οποία θα βασίζεται στο γραφένιο και όχι στο πυρίτιο, έκαναν ερευνητές της εταιρίας IBM, με επικεφαλή τον Φαίδωνα Αβούρη…

Η ομάδα κατάφερε να δημιουργήσει το πρώτο κύκλωμα υψηλής ταχύτητας από γραφένιο, στο οποίο όλα τα στοιχεία είναι ολοκληρωμένα σε ένα μοναδικό μικροτσίπ.

Ο Αβούρης καθοδήγησε μια ομάδα ερευνητών του Κέντρου Ερευνών Γουότσον της ΙΒΜ στη Νέα Υόρκη, ώστε να ξεπεράσουν για πρώτη φορά τις τεχνικές δυσκολίες, ενοποιώντας σε ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα ένα τρανζίστορ γραφενίου και ένα ζεύγος πηνίων επαγωγικής αντίστασης πάνω σε μια πλακέτα από καρβίδιο του πυριτίου. Είναι σημαντικό ότι η όλη διαδικασία κατασκευής είναι συμβατή με τις υφιστάμενες συμβατικές μεθόδους παραγωγής ημιαγωγών, πράγμα που διευκολύνει την πρακτική εφαρμογή της νέας τεχνολογίας.

Τα κυκλώματα είναι τα πλέον κατάλληλα για συστήματα ασύρματων τηλεπικοινωνιών. Η ομάδα που έκανε την ανακάλυψη (Nanometer Scale Science and Technology), κάνει ήδη προσπάθειες ώστε να τελειοποιήσει το νέο ολοκληρωμένο κύκλωμα από γραφένιο, ενώ σχεδιάζει την ανάπτυξη ακόμα πιο πολύπλοκων κυκλωμάτων για πιο εξελιγμένες συσκευές.

Μεταξύ άλλων, οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι δυνατόν, στο μέλλον, να συνδυάσουν γραφένιο και πυρίτιο και να δημιουργήσουν υβριδικά κυκλώματα με νέες λειτουργικές δυνατότητες.