ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Εκτόξευση Atlantis: Το τέλος των διαστημικών λεωφορείων

Εκτόξευση Atlantis: Το τέλος των διαστημικών λεωφορείων
Προς το διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS) ταξιδεύει το διαστημικό λεωφορείο της NASA, Atlantis, μετά την επιτυχημένη, τελευταία του εκτόξευση...

Προς το διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS) ταξιδεύει το διαστημικό λεωφορείο της NASA, Atlantis, μετά την επιτυχημένη, τελευταία του εκτόξευση, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο ακρωτήριο Κανάβεραλ.

Παρά τη δίλεπτη καθυστέρηση και τις δυσοίωνες προβλέψεις, λόγω των καιρικών συνθηκών, και ενώ οι ειδικοί έδιναν ένα ποσοστό της τάξης του 30% για την επιτυχή εκτόξευση του Atlantis, όλα τελικά λειτούργησαν στην εντέλεια.

Οι κακές καιρικές συνθήκες δεν εμπόδισαν 75.000 ενθουσιασμένους θεατές να στηθούν, για να παρακολουθήσουν την ιστορική εκτόξευση.

Το Atlantis μεταφέρει τέσσερις αστροναύτες στο διαστημικό σταθμό. Με το συγκεκριμένο ταξίδι, σφραγίζεται το τέλος της εποχής των διαστημικών λεωφορείων. Η NASA κλείνει έναν 30ετή κύκλο διαστημικών προγραμμάτων, έχοντας στο ενεργητικό της 135 πτήσεις, ανάμεσα στις οποίες, και οι τραγωδίες των Columbia και Challenger. Έχουν διανυθεί συνολικά 670 εκατομμύρια χιλιόμετρα για 21.000 τροχιές γύρω από τη γη.

Για τα επόμενα χρόνια, την πρωτοκαθεδρία των διαστημικών ταξιδιών αναλαμβάνει η Ρωσία, αφού τα ταξίδια στο διεθνή διαστημικό σταθμό θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά από τα Ρωσικά διαστημόπλοια Soyuz.

Ο αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος εξήγησε, κατά τη διάρκεια της live προβολής της εκτόξευσης στο κοινό του Ιδρύματος Ευγενίδου, ότι «τα δύο πρώτα λεπτά, το διαστημόπλοιο αναπτύσσει ταχύτητα 11,2 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, προκειμένου να υπερνικήσει τη δύναμη της βαρύτητας. Οι σφυγμοί των αστροναυτών φθάνουν τους 150, αλλοιώνεται η έκφραση του προσώπου τους, ενώ έχουν παρατηρηθεί και λιποθυμίες».

«Τελειώνει μία εποχή και σε λίγα χρόνια, ας ελπίσουμε, θα ξεκινήσει μια νέα εποχή», δήλωσε ο Γιάννης Δαγγλής, Διευθυντής του Ινστιτούτου τηλεπισκόπησης του Αστεροσκοπείου.

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα, ότι τις προσεχείς δεκαετίες, το ταξίδι στο διάστημα θα γίνει προσιτό και στους «κοινούς θνητούς».