«Υποβάλλω προτάσεις μόνο όταν πιστεύω ότι είναι χρήσιμο», σημείωσε ο κ. Νίμιτς, υποστηρίζοντας ότι σκοπός των συναντήσεων του στα Σκόπια ήταν να ακούσει τις θέσεις της ηγεσίας της ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας.
«Η κυβέρνηση εδώ μου μετέφερε με σαφήνεια τις θέσεις της και μου εξέφρασε τη βούληση της για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας και για εποικοδομητική προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις. Θα μεταφέρω τις θέσεις αυτές στην ελληνική κυβέρνηση, στις συναντήσεις που θα έχω στην Αθήνα την Τετάρτη και από εκεί και πέρα θα καθορίσουμε τα επόμενα βήματα», πρόσθεσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ.
Ανέφερε ακόμη ότι το ζήτημα της ονομασίας απασχολεί τη Διεθνή Κοινότητα, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και σχετίζεται με την περιοχή και την ασφάλεια.
Σε ερώτηση εάν προτίθεται να καταθέσει νέα πρόταση ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί τον Μάιο στο Σικάγο, ο κ. Νίμιτς απάντησε ότι δεν θέτει ποτέ χρονοδιάγραμμα στις διαπραγματεύσεις.
Σε άλλη ερώτηση αν η χώρα μπορεί να καταστεί μέλος διεθνών οργανισμών με την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ, ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι η χώρα είναι ήδη μέλος του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών υπό την προσωρινή ονομασία.
Σε ερώτηση αν οι διαπραγματεύσεις για το όνομα αφορούν και ζητήματα εθνικής ταυτότητας ο κ. Νίμιτς σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται αποκλειστικά για το ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι τα ζητήματα εθνικής ταυτότητας είναι θέμα προσωπικό του κάθε λαού.
Την Τετάρτη ο κ. Νίμιτς θα έχει συναντήσεις στην Αθήνα με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης.
- Βίντεο: Ορκίστηκε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος
- Δίνουν τα χέρια Ντόρα-Σαμαράς
- Στις 17 Ιουνίου ορίστηκε η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών
- Φοιτητικές εκλογές 2012: Πρώτες εκτιμήσεις- Ενισχυμένη η ΔΑΠ
- Επιδείνωση του καιρού το επόμενο διήμερο!
- Αυτή είναι η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης
ΕΘΝΙΚΑ
20 / 02 / 2012
21:48
Νίμιτς: Καμία νέα πρόταση για την ονομασία των Σκοπίων
«Δεν υποβάλλω προτάσεις αν δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο» δήλωσε σήμερα ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν κομίζει καμία νέα πρόταση για το ζήτημα της ονομασίας, κατά την επίσκεψή που πραγματοποιεί σε Σκόπια και Αθήνα.
Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις και την επικαιρότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό με ένα