ΕΘΝΙΚΑ

Νίμιτς: Ελλάδα και Σκόπια μπορούν να τα βρουν

Νίμιτς: Ελλάδα και Σκόπια μπορούν να τα βρουν

Αισιόδοξος παρά την απόρριψη των προτάσεών του για την ονομασία των Σκοπίων εμφανίστηκε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

«Δυστυχώς, καμία από τις προτάσεις που έχω παρουσιάσει μέχρι τώρα δεν έγινε αποδεκτή και από τις δύο χώρες [...] Ωστόσο, υπάρχει πάντα η δυνατότητα για μια καινούργια, πιο επιτυχημένη ιδέα, ή για την επαναδιαμόρφωση μιας παλιάς πρότασης με τρόπο που να ικανοποιεί και τις δύο χώρες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίμιτς, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι «κάποια μέρα θα βρεθεί μια λύση σε αυτό το ζήτημα, γνωρίζω όμως επίσης ότι πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι και στις δύο χώρες που θα θεωρήσουν τη λύση αυτή λανθασμένη».

Παρότι ορισμένοι έχουν απογοητευτεί από τη μη εξεύρεση λύσης αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια, ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν νιώθει αποθαρρυμένος.

Επίσης, κάλεσε Σκόπια και Αθήνα να θέσουν το ζήτημα της ονομασίας ως προτεραιότητα, ενώ χαρακτήρισε «θετική ένδειξη» τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στην ενταξιακή προοπτική των Σκοπίων τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και την ΕΕ, ο Νίμιτς υποστήριξε ότι προέχει να κλείσει το ζήτημα της ονομασίας, ώστε η χώρα να γίνει πλήρες κράτος-μέλος των οργανισμών.