ΕΘΝΙΚΑ

Έρχεται ανθρώπινο «τσουνάμι» από τη Συρία

Έρχεται ανθρώπινο «τσουνάμι» από τη Συρία

Απόβαση σε Ελλάδα και Κύπρο 2 εκατομμυρίων Σύριων

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Τα σύνορα της Τουρκίας προς τη Συρία κλείνουν τις επόμενες ημέρες για τους Σύριους πρόσφυγες του εμφυλίου πολέμου και στην Ε.Υ.Π. και το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών φθάνουν καθημερινά κατεπείγοντα μηνύματα από τις ελληνικές πρεσβείες στη Βυρηττό και το Τελ Αβίβ ότι οργανώνονται ήδη καραβάνια προσφύγων της Συρίας με κατεύθυνση Κύπρο και Ελλάδα.

Υπολογίζεται ότι 2 εκατομμύρια Σύριοι αυτή τη στιγμή αναζητούν την έξοδό τους με κάθε τρόπο από τη Δαμασκό, το Χαλέπι και τις άλλες περιοχές της Συρίας προς την πλευρά της Μεσογείου που πνίγονται καθημερινά στο αίμα, με πρώτο σταθμό την Κύπρο και δεύτερο την Κρήτη και την Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει στείλει επείγον σήμα-ειδοποίηση στην Frontex για την επιτήρηση των ελληνικών θαλασσίων συνόρων προς την πλευρά της Συρίας ενώ καταστρώνονται επιτελικά σχέδια σε λιμενικό και πολεμικό ναυτικό για την αναχαίτιση του κύματος των προσφύγων προς την Ελλάδα, που το πρώτο αναμένεται να εκδηλωθεί αρχές του Σεπτέμβρη.

Το προσφυγικό «τσουνάμι» από τη Συρία αναμένεται σε μικρότερη όμως ένταση να εκδηλωθεί και στον Έβρο, δεδομένου ότι υπάρχουν πληροφορίες για οργανωμένη μετάβαση με πούλμαν Σύριων προσφύγων μέσω Τουρκίας στα ελληνικά σύνορα του Έβρου.