ΕΘΝΙΚΑ

N.Y. Times: Περικοπές στις αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας

N.Y. Times: Περικοπές στις αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας

Λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αναμένεται μείωση στις αμυντικές δαπάνες των κρατών- μελών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, για την οποία σημειώνεται, ότι μέχρι σήμερα έχει διατηρήσει σε υψηλό ποσοστό τις δαπάνες της.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times», ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, θα ανακοινώσει στα τέλη Ιανουαρίου, τα νέα στοιχεία για τις αμυντικές δαπάνες των 28 κρατών- μελών της Συμμαχίας, στοιχεία που σχεδόν σίγουρα θα δείξουν μείωση των δαπανών για την πλειοψηφία των χωρών αυτών, εξαιτίας της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, όπως αναφέρεται στη σχετική ανταπόκριση από το Βερολίνο.

Για την Ελλάδα, επισημαίνεται χαρακτηριστικά, ότι είναι ενδιαφέρον το γεγονός πως απ' όλες τις ευρωπαϊκές χώρες έχει διατηρήσει ένα αρκετά υψηλό ποσοστό δαπανών και «δεδομένης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, αυτό προκαλεί από μόνο του προβλήματα» σύμφωνα με το δημοσίευμα. Το ερώτημα βέβαια είναι, ποια είναι η σκοπιμότητα περαιτέρω μειώσεων στις αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας, την ίδια στιγμή που ήδη έχουν γίνει επικίνδυνες για την ακεραιότητα της χώρας δαπάνες και με δεδομένη την διαρκώς αυξανόμενη προκλητικότητα των ...«συμμάχων» μας Τούρκων εναντίον της πατρίδας μας.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ δαπανούν περίπου το 31% του αμυντικού τους προϋπολογισμού σε επενδυτικά προγράμματα, την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαίοι δαπανούν μόνο το 22%, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Άμυνας, η οποία συστήθηκε πριν από μια περίπου δεκαετία στην Ε.Ε., με στόχο την ενίσχυση της διατλαντικής αμυντικής συνεργασίας.

Όπως σημειώνεται επίσης, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξακολουθούν να θεωρούν ότι η αμυντική πολιτική και οι αμυντικές δαπάνες συνιστούν εγγενή στοιχεία εθνικής κυριαρχίας. Στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι, δεδομένης της ολοένα και μεγαλύτερης προσήλωσης της ατζέντας ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Ασία, έφτασε πλέον ο καιρός για την Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες για τη δική της ασφάλεια.