ΕΘΝΙΚΑ

Τούρκος Πρέσβης: Οι φυσικοί πόροι το «κλειδί» για λύση στο Κυπριακό!

Τούρκος Πρέσβης: Οι φυσικοί πόροι το «κλειδί» για λύση στο Κυπριακό!

«Το κλειδί της λύσης του Κυπριακού είναι οι φυσικοί πόροι και το κλειδί της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ είναι η λύση του Κυπριακού», υποστήριξε ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα Κερίμ Ουράς.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη συνεργάτιδα του πρακτορείου «Ανατολή» στην Αθήνα Μπεριρέ Πακέρ, ο Τούρκος διπλωμάτης έκανε λόγο για τα μεγάλα οφέλη που θα είχε η Τουρκία από την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και τα πλεονεκτήματα που θα προέκυπταν και για τα άλλα μέρη από μια τέτοια εξέλιξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος Πρέσβης, όντας εξαιρετικά προκλητικός, επιθυμεί όχι μόνο να αποζημιωθούν οι περιουσίες των Ελληνοκυπρίων από τα έσοδα των υδρογονανθράκων, αλλά ουσιαστικά αναφέρει επί λέξει την δημιουργία ενός «νέου κράτους» από τα έσοδα των φυσικών πόρων που θα καρπωθούν οι Τουρκοκύπροι, άρα ορέγεται οριστική διχοτόμηση της Κύπρου και μάλιστα προαναγγέλλει παρόμοιες λύσεις ...στο Αιγαίο (!!!) κύριοι του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών...

Ο Κερίμ Ουράς είπε συγκεκριμένα ότι «από τα έσοδα που θα μπορούσαν να προκύψουν από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κύπρου, θα καταστεί εφικτή η χρηματοδότηση της σύστασης του νέου κράτους χωρίς επιβάρυνση για κανέναν». «Μεταξύ των πρώτων προβλημάτων που θα λυθούν, θα είναι το θέμα της ιδιοκτησίας» εκτίμησε ο κ. Ουράς και εξήγησε ότι οι αποζημιώσεις που πρέπει να καταβληθούν ανέρχονται σε «δισεκατομμύρια ευρώ, αφού το 80% των ιδιωτικών ιδιοκτησιών στη βόρεια Κύπρο είναι ακίνητα Ελληνοκυπρίων». «Τα ποσά αυτά θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν αν διετίθετο για τον σκοπό αυτό μέρος των εσόδων από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων», ανέφερε.

OUR

«Έτσι, χωρίς κανένας να επιβαρυνθεί, θα καταστεί δυνατή η λύση του θέματος». Ο κ. Ουράς υποστήριξε πως η απόρριψη του σχεδίου Ανάν οφειλόταν μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν εμπιστεύονταν τη λύση που προέβλεπε αυτό για το θέμα των ιδιοκτησιών. «Προβλεπόταν ένα σύστημα γραμματίων, με τα οποία θα καταβάλλονταν οι αποζημιώσεις. Αυτό ήταν μεταξύ των καθοριστικών στοιχείων που οδήγησαν στην αρνητική ψήφο στο δημοψήφισμα», εκτίμησε. Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα είπε ότι σημειώθηκε μεγάλη καθυστέρηση στην επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά πρόσθεσε πως «όσο και αν έχει χαθεί χρόνος, το κοινό ανακοινωθέν επιτάχυνε και πάλι τις διαπραγματεύσεις», ενώ «φαίνεται ότι αυτή τη φορά υπάρχει διαφορετικό κλίμα». «Και οι δύο πλευρές βρήκαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν καλύτερα η μία την άλλη, να δουν τις διαφορετικότητές τους. Ελπίζουμε ότι οι εργασίες θα επιταχυνθούν», είπε.

Αν υπάρξει λύση στην Κύπρο «η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ θα μπει σε άλλη φάση και θα επηρεάσει θετικά τις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας προκαλώντας «ντόμινο» εξελίξεων». «Η Κύπρος από το μεγαλύτερο εμπόδιο στην (ενταξιακή) πορεία μας, θα γίνει τον υπ' αριθμόν ένα στοιχείο που θα μας υποστηρίζει», εκτίμησε. Αν λυθεί το Κυπριακό «και τα θέματα του Αιγαίου θα μπουν σε πορεία διευθέτησης», υποστήριξε, αφού «θα δημιουργηθεί καλύτερη ατμόσφαιρα για την λύση του θέματος της μειονότητας και των άλλων θεμάτων». «Σε τρία με πέντε χρόνια από τη λύση, η Τουρκία θα φθάσει σε ένα εντελώς διαφορετικό σημείο».

AOZ Ellada Kypros

Σε ερώτηση σχετικά με τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, ο Ουράς είπε πως «την τελευταία περίοδο έγιναν ορισμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας. Από ότι αναφέρει ο ελληνικός Τύπος, η Ελλάδα δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει από την Αίγυπτο αυτά που ήθελε». «Αν επικρατήσει το κατάλληλο διεθνές κλίμα και αν υπάρξει η απαιτούμενη πολιτική βούληση, τα θέματα αυτά μπορούν να μπουν με ταχύτητα σε τροχιά επίλυσης», πρόσθεσε.

Ο πρεσβευτής Ουράς τόνισε την καλή συνεργασία, μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Αναφέρθηκε σε «τακτική ανταλλαγή πληροφοριών», μεταξύ των αντίστοιχων ακτοφυλακών και τόνισε πως «τα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας στην πραγματικότητα είναι τα πιο εκτεταμένα σύνορά μας. Εκτείνονται από το Καστελόριζο μέχρι την Αδριανούπολη και κατά το μήκος τους υπάρχουν πολύ δύσκολοι τομείς. Στο Αιγαίο υπάρχουν σημεία στα οποία είναι δύσκολο να φθάσει κανείς και πολλά νησιά κοντά το ένα στο άλλο. Αυτά γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από το οργανωμένο έγκλημα και από συμμορίες που μεταφέρουν λαθρομετανάστες. Γι' αυτό είναι πράγματι δύσκολο να εξασφαλιστεί επιτυχία 100% και αυτό δε μπορεί να το κάνει καμία χώρα. Π.χ. στις διελεύσεις μέσω ξηράς το ποσοστό μειώθηκε κατά 90%. Μετά από αυτό, στοιχεία τα οποία ενέχονται στο λαθρεμπόριο ανθρώπων και εξασφαλίζουν κέρδη, στράφηκαν στη θάλασσα».

Διαβάστε επίσης:

Κουίκ:Ο Σαμαράς αρνείται τη σύγκληση των Αρχηγών για τα Εθνικά Θέματα

Συζήτηση αρχηγών για το Κυπριακό και το Σκοπιανό ζήτησε ο Καμμένος

Κασουλίδης: «Δεν είναι η ώρα για σύγκριση των δύο κειμένων»

Επιφυλακτικός ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για συμφωνία στο Κυπριακό

Γ.Παπανδρέου:Η συμφωνία Αναστασιάδη-Έρογλου μπορεί να οδηγήσει σε λύση

Στο αυριανό έκτακτο Συμβούλιο για το Κυπριακό ο Καμμένος

Die Linke: O Ερντογάν τορπιλίζει την επίλυση του Κυπριακού

Γιλντίζ: Η λύση στο Κυπριακό θα ανοίξει τον δρόμο για το φυσικό αέριο

ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι διαφωνούν με το κοινό ανακοινωθέν

Το διάγγελμα Αναστασιάδη προς τον λαό για το Κυπριακό

LA Times: Yπόγεια διπλωματία των ΗΠΑ «ξεπάγωσε» το Κυπριακό

WSJ για Κυπριακό: «H μακροβιότερη ψυχρή διαμάχη στην Ευρώπη»

Eρογλου: Κυρίαρχα τα κράτη που θα ιδρυθούν-Όχι ένα αδιαίρετο

Στηρίζει τον Αναστασιάδη η Ένωση Κατεχόμενων Κοινοτήτων

Κυπριακό: Ανησυχία στους Ελληνοκυπρίους- Ενθουσιασμός στους δανειστές

Βρώμικο παρασκήνιο για να περάσει η «Λύση Αναστασιάδη»

Die Presse: «Κύπρος: Θα πέσει το τελευταίο τείχος της Ευρώπης;»

Κυπριακό: Σε λύση «το συντομότερο δυνατόν» προσβλέπει το ΣΑ του ΟΗΕ

Οι προοπτικές για το Κυπριακό και όσα «βλέπουν» διπλωμάτες του ΟΗΕ

Τουρκία: Ικανοποιημένη η Άγκυρα με τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Κουίκ: Επαληθεύτηκαν οι χειρότεροί μας φόβοι για το Κυπριακό!

Βενιζέλος: Στα χέρια του κυπριακού λαού οι κρίσιμες αποφάσεις

Αντίδραση Ρωσίας λόγω έξωθεν «συνταγών διευθέτησης» στο Κυπριακό

Ικανοποίηση Ομπάμα για Κύπρο-«Εποικοδομητικός ο ρόλος» Σαμαρά-Ερντογάν

Μπαν Κι Μουν: Ικανοποίηση από το Κοινό Ανακοινωθέν-Παραίτηση Ντάουνερ

ΚΚΕ: Σε λύση τύπου «Σχεδίου Ανάν» παραπέμπει η Κοινή Διακήρυξη

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Έρογλου-Αναστασιάδη: Το ανακοινωθέν

Ικανοποίηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό από τον πρόεδρο του ΕΛΚ

H Μ. Βρετανία στηρίζει την επανέναρξη διαπραγματεύσεων Κυπριακού

ΔΗΣΥ: Ικανοποίηση για τη στήριξη ΕΛΚ στο Κυπριακό