ΕΘΝΙΚΑ

Επεισόδιο μεταξύ Βενιζέλου και του ΥΠΕΞ των Σκοπίων

Επεισόδιο μεταξύ Βενιζέλου και του ΥΠΕΞ των Σκοπίων

H πολιτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) υπό την τρέχουσα ελληνική Προεδρία και το καθεστώς της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο αυτό, εξετάσθηκε στη συνάντηση του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι.

Ο κ. Βενιζέλος πραγματοποιεί, σήμερα, επίσκεψη στα Σκόπια στο πλαίσιο περιοδείας του σε πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων, με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.

Σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Πόποσκι ισχυρίστηκε ότι «το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα ενόψει των ευρωεκλογών και των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν ευνοεί την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης» και κάλεσε την Ελλάδα να σεβαστεί την «καταδικαστική» γι΄ αυτήν, όπως τη χαρακτήρισε, ετυμηγορία του Δικαστηρίου της Χάγης από το 2011 και να επιτρέψει την ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, ερωτώμενος για ποιο λόγο ο κ. Βενιζέλος δεν θα προβεί σε κοινές δηλώσεις, στα Σκόπια, με κάποιον από την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ -απ' αυτούς με τους οποίους έχει συναντήσεις- σε αντίθεση με ό,τι έκανε στις άλλες πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων, σχολίασε: «Ίσως στον κ. Βενιζέλο δεν άρεσε το φόντο».

Στο φόντο αυτό, μπροστά από το οποίο έκανε τις δηλώσεις ο κ. Πόποσκι, αναγράφεται: «Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε ακόμη με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της ΠΓΔΜ, Γκιόρκι Ιβάνοφ, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φάτμιρ Μπεσίμι (προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI), τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), Ζόραν Ζάεφ, τον αρχηγό του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, ενώ το απόγευμα θα έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί, επίσης, με τους πρέσβεις των χωρών- μελών της ΕΕ στα Σκόπια, ενώ μετά το πέρας των συναντήσεών του θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών θα επιστρέψει οδικώς στην Πρίστινα και από εκεί θα αναχωρήσει αεροπορικώς για τα Τίρανα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του σε πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων.