ΕΘΝΙΚΑ

Στα… σκαριά η θαλάσσια σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης

Στα… σκαριά η θαλάσσια σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης

Στην τελική ευθεία μπαίνει το πλάνο που εκπονεί η Hellenic Seaways για τη θαλάσσια σύνδεση της Θεσσαλονίκης και της Σμύρνης.

Η ακτοπλοϊκή εταιρεία κυνηγά το project εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά πλέον μπαίνει σε φάση υλοποίησης. Τα δυο μεγάλα λιμάνια του Αιγαίου θα έχουν απευθείας σύνδεση και δεν αποκλείεται αν όλα πάνε καλά, η γραμμή να αρχίσει να λειτουργεί ακόμα και από το φετινό καλοκαίρι. Βασικός στόχος είναι να εξυπηρετηθούν οι μεταφορές εμπορευμάτων και κυρίως εκείνες των Τούρκων προς την κεντρική και δυτική Ευρώπη.

Δηλαδή, φορτηγά διεθνών μεταφορών από τη Σμύρνη, θα αποβιβάζονται στη Θεσσαλονίκη και κατόπιν μέσω της Εγνατίας οδού θα κατευθύνονται αρχικά Ηγουμενίτσα και ακολούθως Ιταλία. Η εναλλακτική οδός είναι αυτή που προβλέπει τη διαδρομή μέσω Σκοπίων και Σερβίας με τελικό προορισμό την Αυστρία ή κάποια άλλη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης.


Έτσι οι Τούρκοι αφενός θα αποφεύγουν τη Βουλγαρία, με την οποία οι σχέσεις τους δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο και αφετέρου θα κερδίζουν χρόνο, αποφεύγοντας την καθυστέρηση στο τελωνείο των Κήπων και επιταχύνοντας την πρόσβασή τους στις ευρωπαϊκές αγορές.


Το σχέδιο βρίσκεται ένα βήμα πριν από την τελική του έγκριση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από το ελληνικό υπουργείο Μεταφορών, το οποίο έχει και την σχετική αρμοδιότητα.