ΕΘΝΙΚΑ

Τι συμβολίζει η αποκατάσταση Ελλήνων της Κριμαίας

Τι συμβολίζει η αποκατάσταση Ελλήνων της Κριμαίας

Η ένταξη των νέων πολιτών στο ρωσικό έθνος είναι αδύνατη χωρίς κάποιες συμβολικές ενέργειες των αρχών. Και μια τέτοια κίνηση έγινε την 21η Απριλίου 2014.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε Διάταγμα «Περί των μέτρων αποκατάστασης των Τατάρων και των άλλων λαών της Κριμαίας, όπως οι Αρμένιοι, οι Βούλγαροι, οι Ελληνες και οι Γερμανοί, που είχαν απελαθεί στη διάρκεια των ετών 1941-1944».

Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στο χρονικό πλαίσιο οπότε ελήφθη η απόφαση. Από τη μία, έχουμε τους εορτασμούς για την Ημέρα της Νίκης, την 9η Μαΐου 2014, που φέτος συμπίπτει με την 70η επέτειο της απελευθέρωσης της Σεβαστούπολης από τους ναζί στη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου.

Το γεγονός αυτό βρίσκεται στο κέντρο της δημοσιότητας, με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προβολή του θέματος και τη σημασία του. Η φετινή επέτειος θα έχει ιδιαίτερη θέση στις εκδηλώσεις. Η απελευθέρωση της Σεβαστούπολης θα είναι το ειδικό σύμβολο της «Ημέρας της Νίκης – 2014». Από την άλλη, στις 18 Μαΐου, στην Κριμαία τιμούν μια άλλη ημερομηνία, την Ημέρα Μνήμης των θυμάτων της απέλασης των λαών της Κριμαίας. Και φέτος δεν θα είναι μια ακόμα απλή επέτειος, αλλά μια ξεχωριστή ημέρα για τη χερσόνησο.

Το Προεδρικό Διάταγμα

Τον Απρίλιο του 2014, η ρωσική κυβέρνηση διέγραψε μια ακόμα σελίδα από την κληρονομιά της σταλινικής εθνικής πολιτικής. Και αυτό γίνεται την παραμονή σημαντικών επετειακών ημερομηνιών. Έτσι, η Μόσχα καθιστά σαφές ότι είναι σημαντικό για την μνήμη της Νίκης στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, να τιμηθεί και η μνήμη εκείνων που υπήρξαν θύματα των πολιτικών υπερβολών και των παράνομων αποφάσεων.

Σημαντική στο πλαίσιο του Διατάγματος του Πούτιν, είναι και η αναφορά στους Αρμένιους, ενός έθνους που έχει την πολυπληθέστερη κοινότητα ανάμεσα σε όλα τα έθνη της διασποράς στον κόσμο. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός, ότι η Αρμενία είναι μια από τις πιο συνεπείς χώρες – συμμάχους της Ρωσίας στην Ευρασία. Οι τρεις άλλες μειονότητες, Ελληνες, Βούλγαροι και Γερμανοί έχουν από πίσω τους πολιτισμικά, τρεις χώρες που είναι σημαντικοί εταίροι της Ρωσίας στην Ευρώπη.

πηγη Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ

Διαβάστε επίσης

Μυστικές Υπηρεσίες Αλβανίας: Νέα «Κριμαία» στην Β. Ηπειρο;