ΕΘΝΙΚΑ

Οι Τούρκοι απαγόρευσαν την είσοδο σε δύο Κύπριους βουλευτές

Οι Τούρκοι απαγόρευσαν την είσοδο σε δύο Κύπριους βουλευτές

Η Τουρκία απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφος της σε δύο Κύπριους βουλευτές μη αναγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι δύο βουλευτές θα συμμετείχαν σε διεθνές συνέδριο στην πόλη της Άγκυρας.

Το θέμα προέκυψε όταν διμελής αντιπροσωπεία της Βουλής, που αποτελούσαν οι βουλευτές Νίκος Τορναρίτης και Στέλλα Μισιαούλη-Δημητρίου, η οποία μετέβαινε στην Άγκυρα, σε Συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης στις 14 και 15 Μαΐου, αναγκάστηκε να ακυρώσει τη συμμετοχή της κυριολεκτικά την ύστατη στιγμή, εφόσον οι τουρκικές Αρχές απέρριψαν αίτημα της κυπριακής Βουλής, για να χορηγηθούν θεωρήσεις εισόδου κατά την άφιξη των μελών της στην Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, απέστειλε χθες επιστολή διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Syed Nayyer Hussain Bokhari, ζητώντας του να θέσει το περιστατικό ενώπιον της Συνέλευσης και να προβεί σε παραστάσεις προς τις τουρκικές Αρχές για την απαράδεκτη και προκλητική τους ενέργεια.

«Γίνεται αντιληπτό ότι δεν νοείται η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως και οποιοσδήποτε πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, να αποταθούν για θεωρήσεις εισόδου στην Τουρκία υπό αυτές τις συνθήκες, οι οποίες είναι όχι μόνο παράνομες και απαράδεκτες, αλλά και προκλητικές», τονίζει ο κ. Ομήρου στην επιστολή του.

Σημειώνει, πως σε πρόσφατη περίπτωση στα τέλη Απριλίου, κυπριακή αντιπροσωπεία, που θα συμμετείχε σε συνεδρία Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου, στην Αττάλεια, και κατόπιν διαβούλευσης της Βουλής με τη Γραμματεία της εν λόγω Συνέλευσης, οι τουρκικές Αρχές συναίνεσαν και ήρθησαν οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί για την έκδοση θεωρήσεων.

«Δυστυχώς, όμως, στην περίπτωση της συνεδρίας στην Άγκυρα, οι τουρκικές Αρχές δεν συγκατάνευσαν και, ως εκ τούτου, πέραν της ακύρωσης της συμμετοχής μας, απέστειλα την προαναφερθείσα επιστολής διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, υπογραμμίζοντας ότι η εν λόγω ενέργεια των τουρκικών αρχών παραβιάζει τόσο το διεθνές δίκαιο, όσο και τις αρχές που πρεσβεύουν τα κοινοβούλια–μέλη της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και η ίδια η Συνέλευση ως σύνολο. Τόνισα επίσης, μεταξύ άλλων, ότι σε περίοδο συνομιλιών για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, οι κινήσεις αυτές της Τουρκίας δεικνύουν, το λιγότερο, έλλειψη καλής θέλησης», σημειώνει ο κ. Ομήρου.

Πηγη ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Διαβάστε επίσης

Παγκόσμια οργή για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί